FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro jača u očekivanju rasta kamatnih stopa u eurozoni

LONDON, 21. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Poduprijet izjavamapredsjednika Europske središnje banke (ECB) Jean-Claudea Tricheta upetak, kojima je signalizirao skorašnje podizanje kamatnih stopa ueurozoni, euro je u ponedjeljak na svjetskim deviznim tržištimanastavio jačati, približivši se najvišoj razini prema dolaru u zadnjadva tjedna.
LONDON, 21. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Poduprijet izjavama predsjednika Europske središnje banke (ECB) Jean-Claudea Tricheta u petak, kojima je signalizirao skorašnje podizanje kamatnih stopa u eurozoni, euro je u ponedjeljak na svjetskim deviznim tržištima nastavio jačati, približivši se najvišoj razini prema dolaru u zadnja dva tjedna.

Do podneva je njegov tečaj dosegnuo 1,1804 dolara.

U subotu je Trichet odbio detaljnije elaborirati o svojim izjavama danim novinarima u petak, kada je kazao da je ECB spreman umjereno povećati kamatne stope. Rekao je tek da je sve jasno izrekao u petak. Ulagači čekaju na govor Tricheta pred odborom za gospodarska i monetarna pitanja u Europskom parlamentu u ponedjeljak poslijepodne.

"Fokus je danas na Trichetu. Euro je premašio ključnu psihološku razinu od 1,1798 dolara a iduća ključna razina je 1,1833 dolara", izjavila je Monica Fan, analitičara RBC Capital Marketsa.

Devizna tržišta već su uračunala u cijenu jedinstvene europske valute podizanje ključne kamatne stope u eurozoni za 0,25 postotnih bodova. Trenutno ona iznosi dva posto i nije mijenjana od sredine 2003.

Ekonomisti švicarske investicijske banke UBS očekuju da bi do kraja iduće godine ključna europska kamatna stopa mogla dosegnuti 3,0 posto.

Inače, trgovci očekuju ovoga tjedna umjereni obujam trgovanja na deviznim tržištima, jer neće biti objava značajnijih gospodarskih pokazatelja i zbog praznika kasnije tijekom tjedna u Japanu i SAD-u.

U međuvremenu, jen se zadržao na otprilike istim razinama kao i krajem prošloga tjedna prema dolaru i euru. Dolar tako stoji 118,94 jena, a euro 140,4 jena. Dolarom se trgovalo i po 1,3118 švicarskih franaka. Britanska funta stoji 1,719 dolara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙