FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tečaj dolara najviši prema jenu u 28 mjeseci, čeka se odluka ECB-a

LONDON, 1. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Tečaj dolara u četvrtak jena svjetskim deviznim tržištima dosegnuo najvišu razinu prema jenu uproteklih 28 mjeseci te ostao stabilan prema euru uoči zasjedanjaEuropske središnje banke (ECB).
LONDON, 1. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Tečaj dolara u četvrtak je na svjetskim deviznim tržištima dosegnuo najvišu razinu prema jenu u proteklih 28 mjeseci te ostao stabilan prema euru uoči zasjedanja Europske središnje banke (ECB).

Do podneva je dolar poskupio 0,2 posto prema jenu, pa se njime trguje po 119,89 jena. U odnosu na euro održao se na dan ranije zabilježenih 1,1777 dolara. Od početka rujna dolar je ojačao nekih 10 posto prema jenu i sedam posto prema euru uslijed većeg kamatnog prinosa koji nudi ulaganje u američku valutu.

Hoće li se nastaviti uzlet američke valute ovisi o snazi novih američkih gospodarskih pokazatelja, ističu trgovci, ponajprije podatka o zaposlenosti u studenome, koji se očekuje u petak. Manje oscilacije zelena valuta zabilježila je i prema britanskoj te švicarskoj valuti. Tako se britanskom funtom trguje po 1,731 dolar. Dolar stoji i 1,313 švicarskih franaka.

Tečaj jena pod pritiskom je smanjenih očekivanja da će Japan uskoro napustiti ultra-popustljivu monetarnu politiku. Trenutno su kamatne stope u Japanu oko nula posto, a iz japanske vlade upozoravaju Bank of Japan protiv bilo kakvog preuranjenog poteza u vezi podizanja kamatnih stopa.

Euro se, pak, kreće nadomak povijesno visoke razine prema japanskoj valuti od 141,3 jena, jer ima podršku iz ECB-a budući se na deviznim tržištima uvelike očekuje da će podići ključnu kamatnu stopu u eurozoni s 2,0 na 2,25 posto kasnije tijekom dana. Bilo bi to prvo zaoštravanje monetarne politike u eurozoni u zadnjih pet godina.

Trgovci ističu da bi tečaj eura mogao biti korigiran ako europska središnja banka ne priopći kako je to tek početak zaoštravanja monetarne politike u eurozoni, budući mnogi tržišni igrači očekuju u 2006. još dva podizanja kamatnih stopa za po četvrtinu postotnih bodova zbog suzbijanja inflacije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙