FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dolar na gubitku pola posto prema euru

LONDON, 12. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Tečaj američkog dolaraizgubio je pola posto prema euru u ponedjeljak na svjetskim deviznimtržištima kako ga ulagači prodaju uoči ovotjednog zasjedanja američkesredišnje banke Fed te zbog izjava savjetnika kineske središnjebanke.
LONDON, 12. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Tečaj američkog dolara izgubio je pola posto prema euru u ponedjeljak na svjetskim deviznim tržištima kako ga ulagači prodaju uoči ovotjednog zasjedanja američke središnje banke Fed te zbog izjava savjetnika kineske središnje banke.

Do podneva je tečaj eura dosegnuo 1,1874 dolara, a ojačao je i oko 0,5 posto prema jenu, na 143,16 jena. Ranije tijekom trgovanja dosegnuo je i povijesno najvišu razinu od 143,27 jena.

Izjave savjetnika kineske središnje banke da je Peking opasno izložen dolaru i da treba poraditi s ostalim istočnoazijskim gospodarstvima na usporavanju rasta akumulacije američke valute rezultirale su padom tečaj dolara. Savjetnik Yu Yongding izjavio je za Market Newy International da Kina mora smanjiti akumuliranje dolara te srezati njegove rezerve.

Devizni ulagači očekuju da će Fed u utorak podići ključnu kamatnu stopu za 0,25 postotnih bodova, na 4,25 posto, no tržišta špekuliraju da će američki monetarni zakonodavci promijeniti ton priopćenja u vezi daljnjeg nastavka zaoštravanja monetarne politike.

"Tečaj dolara oslabio je jutros kako se ulagači pripremaju za zasjedanje Feda. Riječ je o pozicioniranju jer neki ulagači smatraju da bi Fed mogao promijeniti svoj rječnik", izjavio je Peter Fontaine, valutni strateg pri KBC-u.

U međuvremenu, jen je pod pritiskom očekivanja njegovih većih prodaja, jer japanski ulagači agresivno kupuju strane obveznice s visokim prinosom, poput australskih.

Kako su veliki izgledi da će japanske kamatne stope i nadalje ostati blizu nula posto, i individualni ulagači su u posljednjih nekoliko mjeseci intenzivirali kupovine stranih obveznica. Institucionalni, pak, ulagači samo su u studenome ulili u strane obveznice 3,58 milijardi dolara kapitala. Tako je dolar ojačao na 120,5 jena, dok su višegodišnje visoke razine prema japanskoj valuti zabilježili i britanska funta te australski dolar

Istodobno, britanska funta stoji 1,763 dolara, a dolarom se trguje i po 1,2959 švicarskih franaka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙