FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Porast Ifo indeksa podržao tečaj eura

LONDON, 16. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Bolji od očekivanja indeksnjemačkog poslovnog povjerenja pomogao je u petak na svjetskimdeviznim tržištima održati tečaj eura iznad 1,2 dolara.
LONDON, 16. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Bolji od očekivanja indeks njemačkog poslovnog povjerenja pomogao je u petak na svjetskim deviznim tržištima održati tečaj eura iznad 1,2 dolara.

Eurom se do podneva trgovalo po 1,201 dolar, gotovo isto kao i dan ranije.

Njemački institut za ekonomska istraživanja Ifo objavio je tzv. Ifo indeks koji je u prosincu dosegnuo 99,6 bodova, te ukazao na porast poslovnog povjerenja na najvišu razinu u zadnjih pet godina u najvećem europskom gospodarstvu.

Nadalje, čini se da završava i sedmodnevni uzlet tečaja jena kako se njegov tečaj približava ključnim tehničkim razinama. Japanska valuta dosegnula je najvišu razinu prema dolaru u zadnjih šest tjedana te prema euru u zadnjih mjesec dana. To je potaknulo trgovce na azijskim tržištima da poduzmu njegove dobitonosne prodaje.

Jen je tako oslabio i prema dolaru, kojim se trguje po 116,38 jena, neznatno slabije nego dan ranije. U odnosu na jen, euro je poskupio na 139,77 jena.

"Čini se da se tečaj jena stabilizira dok je podatak iz Ifo instituta zasigurno pomogao euru", kazao je David Woo, čelnik istraživanja pir Barclaysu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙