FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Snažan pritok inozemnog kapitala u Japan potaknuo oporavak jena

LONDON, 17. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Snažan pritok inozemnogkapitala u japansku imovinu pomogao je u četvrtak na svjetskimdeviznim tržištima oporavku japanskog jena prema dolaru s najnižerazine u zadnjih više od dvije godine.
LONDON, 17. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Snažan pritok inozemnog kapitala u japansku imovinu pomogao je u četvrtak na svjetskim deviznim tržištima oporavku japanskog jena prema dolaru s najniže razine u zadnjih više od dvije godine.

Tako je jen do podneva ojačao 0,44 posto, na 118,63 jena za dolar. Istodobno, tečaj dolara umjereno je ojačao prema euru, za 0,3 posto, zadržavši se oko najviše razine u zadnje dvije godine. Eurom se tako trgovalo po 1,1685 dolara.

Strani ulagači prošloga su tjedna uložili 1,96 milijardi dolara neto u japanske dionice, pokazali su u četvrtak objavljeni podaci. Zajedno s tim podatkom, kupovine jena potaknule su i obnovljene špekulacije na tržištu da se Kina sprema na aprecijaciju juana.

Te glasine potekle su iz izvješća konzultantske tvrtke Medley Global Advisors, prema kojem je kineski premijer Wen Jiabao sazvao hitan sastanak sa stranim konzultantima, uključujući i guvernera. Kineska središnja banka kasnije je demantirala tu glasinu.

Financijska tržišta špekuliraju da bi Kina mogla poduzeti drugi simbolični korak te dozvoliti juanu da poskupi prije dolaska američkog predsjednika Georga W. Busha u posjet Pekingu ovoga vikenda.

"Priče o aprecijaciji juana i velikom pritoku kapitala u Japan podržavaju kupovine jena", kazao je Neils From, valutni strateg West LB-a iz Duesseldorfa.

Posljednji podaci o bilanci plaćanja pokazali su da je SAD privukao dovoljno inozemnih ulaganja kako bi financirao golemi vanjskotrgovinski manjak, što je u četvrtak potaknulo kupovine dolara u odnosu na ostale valute. Tako je britanska funta oslabila jedan posto, na 1,718 dolara. Tečaj švicarskog franka pojeftinio je 0,4 posto, pa se dolarom truje po 1,3234 franka.

U američku imovinu u rujnu je uloženo neočekivano visokih 101,9 milijardi dolara neto iz inozemstva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙