FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Jen ojačao gotovo dva posto prema dolaru i euru

LONDON, 15. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Tečaj jena u četvrtak je nasvjetskim deviznim tržištima dosegnuo najvišu razinu prema dolaru uzadnjih šest tjedana, a ostvario je snažne dobitke i prema australskomi novozelandskom dolaru kako ulagači hitaju s njegovim kupovinamaprije kraja godine.
LONDON, 15. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Tečaj jena u četvrtak je na svjetskim deviznim tržištima dosegnuo najvišu razinu prema dolaru u zadnjih šest tjedana, a ostvario je snažne dobitke i prema australskom i novozelandskom dolaru kako ulagači hitaju s njegovim kupovinama prije kraja godine.

To je ojačalo tečaj japanske valute do podneva za gotovo dva posto prema dolaru i euru. Dolar tako stoji 116,35 jena. Tečaj eura iznosi 139,59 jena, najniže u zadnja tri tjedna.

Jen je dobio i 1,75 posto na vrijednosti prema australskom dolaru te 2,75 posto prema novozelandskom dolaru, postigavši najviše tečajeve u zadnjih mjesec dana.

Kako su kamatne stope u Japanu gotovo nula posto, ulagači posuđuju jen uz gotovo nikakav trošak i prodaju kako bi kupili valute s visokim prinosom i imovinu poput zlata.

"Jen je probio neke visoke razine. Riječ je o pozicioniranju ulagača špekulatora", rekao je Ian Standard, valutni strateg u francuskoj banci BNP Paribas.

Rast njegova tečaja nešto je posustao tijekom dana po izjavi japanskog zamjenika ministra financija Koichija Hosokawe da su valutne oscilacije u zadnjih nekoliko dana prilično velike i da njegovo ministarstvo pozorno prati kretanje valuta.

Nadalje, švicarski franak potonuo je 0,16 posto prema dolaru, na 1,2849 franaka za dolar, a spustio se i prema euru, na 1,5423 franaka. Razlog tome je odluka središnje švicarske banke da podigne kamatne stope u četvrtak za svega 0,25 postotnih bodova, umjesto za očekivanih pola postotnih bodova.

U odnosu na dolar, euro je ostao blizu najviše razine u zadnjih šest tjedana, te se njime truje po 1,2 dolara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙