FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tečaj dolara kliznuo na najnižu razinu prema euru u zadnjih šest tjedana

LONDON, 14. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Mala izmjena priopćenjaameričke središnje banke Fed nakon podizanja kamatnih stopa spustilaje tečaj dolara prema euru i britanskoj funti u srijedu na svjetskimdeviznim tržištima na najnižu razinu u zadnjih šest tjedana.
LONDON, 14. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Mala izmjena priopćenja američke središnje banke Fed nakon podizanja kamatnih stopa spustila je tečaj dolara prema euru i britanskoj funti u srijedu na svjetskim deviznim tržištima na najnižu razinu u zadnjih šest tjedana.

Nakon 13. uzastopnog podizanja ključne američke kamatne stope od lipnja 2004., na 4,25 posto, Fed je u svom priopćenju u srijedu nakon sastanka, govoreći o monetarnoj politici, izostavio riječi "pogodna za gospodarstvo", što je ojačalo očekivanja ulagača da se približava završetku trenutni ciklus zaoštravanja monetarne politike u SAD-u.

To je potaknulo spuštanje tečaja dolara za otprilike jedan posto prema euru i jenu. Euro tako stoji 1,2035 dolara, a tijekom trgovanja dosegnuo je i 1,2051 dolar - najviše u proteklih šest tjedana. Britanska funta, pak, poskočila je na 1,7811 dolar, ostvarivši dobitak od 0,5 posto od dana ranije. Dolarom se trguje i po 118,36 jena. Njegov tečaj prema švicarskom franku oslabio je 0,8 posto, na 1,2829 franaka.

"Na tržištu je jasan osjećaj da je Fed izmijenio svoj rječnik u priopćenju te da je to prvi korak prema zaustavljanju podizanja kamatnih stopa", rekao je Alan Wilde, direktor trgovine pri Baring Asset Managementu. Ipak, on očekuje nastavak zaoštravanja američke monetarne politike.

Neki tržišni igrači navode da je i oštro klizanje tečaja jena prema dolaru od početka rujna doprinijelo ponešto posljednjem jačanju jena prema dolaru, ali i prema euru. Do podneva je, naime, euro oslabio 0,6 posto, na 142,42 jena.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙