FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Porast ZEW indeksa ojačao euro

LONDON, 13. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Porast njemačkog indeksaulagačkog optimizma potaknuo je u utorak na svjetskim deviznimtržištima jačanje tečaja eura prema dolaru.
LONDON, 13. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Porast njemačkog indeksa ulagačkog optimizma potaknuo je u utorak na svjetskim deviznim tržištima jačanje tečaja eura prema dolaru.

Do podneva je tečaj eura poskočio 0,4 posto prema dolaru, na 1,1922 dolara. Euro je ojačao i na 143,25 jena.

Pozorno praćen indeks njemačkog instituta za ekonomska istraživanja ZEW pokazao je poboljšanje raspoloženja njemačkih ulagača u prosincu na najvišu razinu u protekle dvije godine, čemu je doprinijela snažna izvozna izvedba tog najvećeg europskog gospodarstva. ZEW indeks je ojačao u mjesec dana iznenađujućih 22,9 bodova, na 61,6 indeksnih bodova.

"Taj podatak je prilično obećavajući, pruža nade u poboljšanje njemačke gospodarske izvedbe u zadnjem ovogodišnjem tromjesečju te bi trebao biti pozitivan znak za euro", ustvrdila je Jodie Saul, ekonomistica pri CIBC World Marketsu.

Tečaj američke valute, pak, liječi rane nakon što je u ponedjeljak izgubio oko jedan posto na vrijednosti djelomice zbog nagađanja tržišta da bi američka središnja banka Fed mogla u utorak u svom priopćenju ukazati na dovršetak ciklusa podizanja kamatnih stopa.

Kamatni prinos koji ide u korist dolara, budući je trenutno ključna kamatna stopa 4,0 posto, za razliku od dva posto u eurozoni te gotovo nula posto u Japanu, od početka godine pomogla je porastu njegova tečaja za više od 10 posto prema euru i jenu.

Tečaj britanske funte oslabio je 0,4 posto prema dolaru, na 1,7704 dolara. Švicarski franak poskupio je 0,24 posto, na 1,2928 franaka za dolar.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙