FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Uoči govora Bernankea dolar blago oslabio

LONDON, 14. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Uoči govora Bena Bernankea,nominiranog za idućeg predsjednika američke središnje banke Fed, uutorak pred odborom američkog senata za bankarstvo, tečaj dolara uponedjeljak je na svjetskim deviznim tržištima blago oslabio premaeuru.
LONDON, 14. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Uoči govora Bena Bernankea, nominiranog za idućeg predsjednika američke središnje banke Fed, u utorak pred odborom američkog senata za bankarstvo, tečaj dolara u ponedjeljak je na svjetskim deviznim tržištima blago oslabio prema euru.

Do podneva je tečaj zelene valute oslabio na 1,1755 dolara za euro, nakon u petak zabilježene najviše razine prema euru od studenoga 2003. u visini 1,1668 dolara za euro. Istodobno, blago je ojačao prema švicarskom franku, tako da se njime trguje po 1,309 franaka. Britanska funta stoji 1,747 dolara. Tečaj jena iznosi 117,99 jena za dolar.

Većina analitičara očekuje kad Bernanke preuzme taj položaj u veljači 2006. da nastavi s umjerenim tempom podizanja američkih kamatnih stopa. Ali, tržište je na oprezu i tražit će bilo koji znak promjene u tonu izjava nakon što Alan Greenspan, nakon 18 godina na čelu Banke, ode u mirovinu.

"Uslijedilo je nešto dobitonosnih prodaja nakon oštrih dobitaka dolara prošloga tjedna, a Bernanke je zasigurno jedan od faktora prodaja", izjavio je valutni strateg Westpacka, Geoff Kendrick.

Ulagači također čekaju na nove pokazatelje o prometu u maloprodaji u SAD-u tijekom listopada, te o kretanju cijena proizvođača, najavljenih za utorak.

Solidni podaci o rastu i inflaciji uzrokovali su da Fed podigne kamatnu stopu u 12. uzastopnih zasjedanja, podigavši kamatnu stopu na četiri posto te pomogavši time ovogodišnji oporavak vrijednosti američke valute.

"Sada tržište očekuje još tri podizanja kamatnih stopa, na 4,75 posto. Pitanje je samo hoće li ili ne Fed nastaviti s time kad Bernanke preuzme vodstvo", izjavio je Kendrick.

Analitičari kažu da je euro dobio blagu podršku zbog izjava guvernera francuske središnje banke Christiana Noyera, koji je u jednom intervjuu kazao da je potrebno održati inflaciju i inflatorna očekivanja u eurozoni niskima uslijed zabrinutosti oko rastućih cijena energenata.

Devizna tržišta pozorno prate sve izjave dužnosnika Europske središnje banke u potrazi za naznakama kada bi kamatne stope mogle porasti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙