FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene europskih dionica na najvišoj razini u zadnja 44 mjeseca

LONDON, 12. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskih dionicadosegnule su u ponedjeljak najvišu razinu u zadnja 44 mjeseca podutjecajem skoka cijena dionica francuskih medijskih kompanija,uključujući one Vivendi Universala, uslijed vijesti o mogućemfrancuskom televizijskom povezivanju.
LONDON, 12. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskih dionica dosegnule su u ponedjeljak najvišu razinu u zadnja 44 mjeseca pod utjecajem skoka cijena dionica francuskih medijskih kompanija, uključujući one Vivendi Universala, uslijed vijesti o mogućem francuskom televizijskom povezivanju.

Londonski Ftse indeks ojačao je 0,25 posto, dosegnuvši 5.531 bod. Frankfurtski DAX indeks skočio je gotovo 0,8 posto, na 5.323 boda.

Po dobitcima posebno se izdvajao medijski sektor predvođen Vivendijem, čije su dionice skočile 3,5 posto nakon što je objavio da pregovara o mogućem povezivanju vlastitog pretplatničkog televizijskog programa Canal Plusa i manjeg rivala TPS-a u vlasništvu televizijskih programa TF1 i M6.

Sve dionice toga sektora dobile su na vrijednosti zbog, kako su to trgovci obrazložili, koristi koje bi proizašle iz ujedinjene pretplatničke TV platforme. Lagardere, koji neizravno ima udjele u Canal Plusu, također je zabilježio rast cijena dionica.

Obzirom na malo novosti iz kompanija ulagači su pozornost usredotočili na sastanak američke središnje banke Fed, zakazanom u utorak, na kojem se uvelike očekuje povećanje kamatnih stopa za daljnjih 0,25 postotnih bodova. Dolar je međutim oslabio dok su dionice dobile na vrijednosti zbog očekivanja mogućih signala iz Feda o završetku ciklusa podizanja kamatnih stopa.

Na strani rijetkih gubitnika bile su dionice naftnih kompanija, među kojima se isticala ona francuskog Totala, pogođena viješću o valu eksplozija u njegovim skladištima goriva u južnoj Engleskoj.

Indeks Tokijske burze Nikkei skočio je 2,17 posto, na 15.738 bodova, najvišu razinu na zatvaranju od listopada 2000.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙