FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izvješća o zaradama potaknula jačanje europskih dionica

LONDON,FRANKFURT, 17. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskihdionica u četvrtak su porasle pod utjecajem općenito pozitivnihizvješća o zaradama tvrtki, a poticaj ulagačima stigao je i od novihpriča vezanih uz preuzimanja i akvizicije.
LONDON,FRANKFURT, 17. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskih dionica u četvrtak su porasle pod utjecajem općenito pozitivnih izvješća o zaradama tvrtki, a poticaj ulagačima stigao je i od novih priča vezanih uz preuzimanja i akvizicije.

Londonski Ftse indeks do podneva je ojačao 0,7 posto, na 5.468 bodova. Frankfurtski DAX indeks dobio je 0,83 posto na vrijednosti, dosegnuvši 5.123 boda.

Od dobitnika se isticao Vivendi Universal, čije su dionice ojačale dva posto nakon što je izvijestio o boljoj dobiti nego se očekivalo, a ojačale su i dionice hedge-fond kompanije Man Group i Richemonta.

Britanski malotrgovac GUS ostvario je rast cijena dionica od četiri posto nakon što je pad polugodišnje dobiti bio u skladu s gornjom granicom očekivanja a tvrtka je objavila da će svoj udio u Burberryju predati dioničarima u prosincu.

Među tvrtkama koje su objavile rezultate poslovanja na strani značajnijih dobitnika bio je Zurich Financial, sa skokom cijena dionica od 4,2 posto. Od ostalih vijesti iz kompanija izdvaja se ona njemačke banke Commerzbank o tome da banka namjerava kupiti kontrolni udjel u hipotekarnom zajmodavcu Eurohypo za više od 4,5 milijardi eura.

Dionice švicarske inženjerske tvrtke ABB skočile su 3,7 posto nakon što je tvrtka objavila da je dobila veliku narudžbu u vrijednosti većoj od 220 milijuna eura da poveže elektroenergetske mreže duž šest zemalja Zaljeva.

Dobrom raspoloženju pridonijele su i vijesti o spajanjima, pri čemu su dionice Saint-Gobaina porasle 3,2 posto nakon što je francuski proizvođač građevinskog materijala dogovorio kupnju BPB-a za 3,89 milijardi funta, što je podiglo cijene dionica tog britanskog proizvođača gipsanih ploča za četiri posto.

No gubitnika je bilo u automobilskom sektoru, predvođenom Renaultom, čije su dionice potonule 4,5 posto nakon što je snizio svoje procjene rasta operativne dobiti u 2005. na nešto iznad tri posto s ranije procijenjenih više od četiri posto. Takav potez obrazložio je pogoršanim izgledima za europsko tržište, što je pogodilo dionice i drugih pripadnika sektora poput Peugeota.

Indeks Tokijske burze Nikkei skočio je 1,7 posto, na 14.411 bodova - novu najvišu razinu pri zatvaranju u zadnje četiri i pol godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙