FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Telekom i rudarski sektor potaknuli dobitke na europskim burzama

LONDON,FRANKFURT, 7. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskihdionica nastavile su u srijedu rasti prema najvišim razinama u zadnjetri i pol godine, nakon jačanja dionica diva mobilne telefonijeVodafonea i dobitaka u sektoru rudarstva uslijed skoka cijene zlata nanajvišu razinu u zadnjih 24 godina.
LONDON,FRANKFURT, 7. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskih dionica nastavile su u srijedu rasti prema najvišim razinama u zadnje tri i pol godine, nakon jačanja dionica diva mobilne telefonije Vodafonea i dobitaka u sektoru rudarstva uslijed skoka cijene zlata na najvišu razinu u zadnjih 24 godina.

Londonski Ftse do podneva je ojačao 0,46 posto, dosegnuvši 5.564 bodova. Frankfurtski DAX indeks dobio je nekih 0,13 posto na vrijednosti, popevši se na 5.294 boda.

Dionice Vodafona skočile su 3,4 posto nakon što su ulagači pozdravili najveće povećanje broja njegovih korisnika u Japanu od lipnja 2004. a jačaju i nade da bi tvrtka mogla prodati svoj udjel u Verizon Wireless.

"Broj japanskih korisnika ističe dobar oporavak Vodafonea. Pozitivan razvitak signalizira da pojačani marketinški napori počinju davati rezultate", kazao je analitičar Banca Akrosa Andrea Devita.

Dionice rudarskih kompanija kao što su Anglo American i Rio Tinto ojačale su pod utjecajem rasta cijene zlata na najvišu razinu u zadnje 24 i pol godine. Sektori bazičnih sirovina i telekoma predvođenog Vodafonom bili su današnji najveći dobitnici, redom na dobitku u prosjeku za oko 1,5 posto.

Lošem raspoloženju doprinio je podatak o jačanju cijena nafte iznad 60 dolara po barelu u očekivanju izvješća američke vlade o stanju zaliha, koje bi trebalo pokazati neočekivano smanjenje na strani zaliha sirove nafte. Viši energetski troškovi potaknuli su strahove od inflacije i ograničili osobnu potrošnju, što je rezultiralo gubitcima na europskim tržištima dionicama u jutarnjim satima trgovanja.

Na strani gubitnika bile su još dionice financijskog sektora, pri čemu su one reosiguravatelja Munich Rea pale za 1,3 posto pod utjecajem vijesti da njegov dioničar bankarska grupa HVB smanjuje svoj udio s dosadašnjih 7,89 posto na nešto ispod pet posto.

Indeks Tokijske burze Nikkei ojačao je 0,4 posto, na 15.484 bodova, blizu najviše razine u zadnjih pet godina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙