FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nafta i tehnološki sektor pritisnuli europske burzovne indekse

LONDON,FRANKFURT, 9. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskihdionica u petak su pale pritisnute gubitcima na američkim tržištimadionica i rastom cijena nafte iznad 61 dolara po barelu, a pogubitcima se ponajviše isticao tehnološki sektor nakon razočaravajućihIntelovih prognoza poslovanja.
LONDON,FRANKFURT, 9. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskih dionica u petak su pale pritisnute gubitcima na američkim tržištima dionica i rastom cijena nafte iznad 61 dolara po barelu, a po gubitcima se ponajviše isticao tehnološki sektor nakon razočaravajućih Intelovih prognoza poslovanja.

Londonski Ftse indeks oslabio je 0,4 posto, na 5.510 bodova. Frankfurtski DAX izgubio je gotovo 0,3 posto na vrijednosti, spustivši se na 5.272 boda.

Na strani značajnijih gubitnika našao se tehnološki sektor, predvođen proizvođačima čipova STMicrolectronics i Infineon Technologies koji su redom zabilježili pad cijena dionica od jedan posto nakon što je Intel, najveći svjetski proizvođač čipova, postavio ciljanu razinu prihoda nešto ispod prosječnih očekivanja Wall Streeta.

Nizozemski proizvođač opreme za čipove ASML, koji računa s Intelom kao klijentom, zabilježio je pad cijena dionica od gotovo dva posto.

Pad cijena dionica potaknuo je i gubitak od 0,5 posto njujorškog Dow Jones indeksa, koji je završio u četvrtak na najnižoj razini u zadnja gotovo tri tjedna pod utjecajem rasta cijena sirove nafte iznad 61 dolara po barelu na američkom tržištu.

No bilo je i dobitnika, među kojima se izdvaja nizozemski izdavač VNU, čije su dionice skočile šest posto, nakon što je Wall Street Journal objavio da dva konzorcija private equity tvrtki razmatraju pristupiti kompaniji s ponudom za kupnju.

Na strani gospodarskih izvješća pozornost tržišta bit će usmjerena podacima o trgovinskoj razmjeni Njemačke, Francuske i Velike Britanije, kao i podatku o rastu talijanskog BDP-a i indeksu američkog potrošačkog povjerenja Sveučilišta u Michiganu, čija se objava očekuje tijekom dana.

Indeks Tokijske burze Nikkei ojačao je 1,45 posto, dosegnuvši 15.404 bodova, nakon što je dan ranije potonuo za gotovo dva posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙