FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene europskih dionica blizu najviših razina u zadnje tri i pol godine

LONDON,FRANKFURT, 2. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskihdionica u petak su porasle blizu najviših razina u zadnje tri i polgodine, predvođene rudarskim, naftnim, tehnološkim i dionicamaosiguravatelja.
LONDON,FRANKFURT, 2. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskih dionica u petak su porasle blizu najviših razina u zadnje tri i pol godine, predvođene rudarskim, naftnim, tehnološkim i dionicama osiguravatelja.

Londonski Ftse indeks do podneva je ojačao 0,43 posto, dosegnuvši 5.509 bodova. Frankfurtski DAX indeks dobio je na vrijednosti 0,35 posto, te je iznosio 5.284 bodova.

Cijene zlata dosegnule su najvišu razinu u zadnje 23 godine, potaknuvši jačanje dionica rudarskih kompanija kao što je Rio Tinto, koji je bio najveći dobitnik među vodećim europskim kompanijama sa skokom od 3,6 posto.

Ostali pripadnici toga sektora, među kojima i Anglo American dobili su na vrijednosti 1,1 posto, a indeks europskog sektora bazičnih resursa ojačao je 2,1 posto na nove rekordne vrijednosti, na dobitku od 45 posto u ovoj godini.

Naftni divovi Royal Dutch Shell i BP dobili su na vrijednosti po jedan posto budući su cijene sirove nafte ostale snažne nakon skoka pod utjecajem prognozi hladnog vremena na sjeveroistoku SAD-a, što bi moglo potaknuti potražnju za lož-uljem.

Na strani dobitnika bile su i dionice tehnološkog sektora, predvođenog Nokijom čije su dionice ojačale 2,3 posto, poduprte pozitivnim brokerskim komentarima nakon što je najveći svjetski proizvođač mobilnih telefona procijenio rast obujma globalne prodaje mobitela za više od 10 posto u 2006. Poskupjele su i dionice osiguravatelja, u prosjeku za 0,9 posto, a ojačale su i one financijskog sektora.

Indeks Tokijske burze Nikkei skočio je gotovo dva posto, na 15.421 bod - najvišu razinu na zatvaranju od listopada 2000.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙