FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pad cijena nafte ojačao europske dionice, sastanak ECB-a u središtu pozornosti

LONDON,FRANKFURT, 1. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskihdionica u četvrtak su porasle pod utjecajem pada cijena nafte koji jepomogao jačanju naftnih dionica, a značajnije dobitke ostvario je injemački Thyssenkrupp, dok su ulagači čekali odluku o povećanjukamatnih stopa u eurozoni.
LONDON,FRANKFURT, 1. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskih dionica u četvrtak su porasle pod utjecajem pada cijena nafte koji je pomogao jačanju naftnih dionica, a značajnije dobitke ostvario je i njemački Thyssenkrupp, dok su ulagači čekali odluku o povećanju kamatnih stopa u eurozoni.

Londonski Ftse indeks do podneva je ojačao 0,44 posto, na 5.447 bodova. Frankfurtski DAX indeks dobio je na vrijednosti 0,55 posto, dosegnuvši 5.222 boda.

Pad cijena nafte na oko 57 dolara po barelu pomogao je jačanju naftnih dionica, pri čemu su dionice francuskog Totala i britanskog BP-a redom poskupjele po 0,7 posto.

Na dobitku su bile i dionice triju francuskih operatera mobilne telefonije, Bouyguesa, France Telecoma i Vivendi Universala, nakon što ih je francuska agencija za zaštitu tržišne utakmice kaznila s ukupno 534 milijuna eura zbog tajnog dogovaranja oko podjele tržišta tijekom pet godina. Promatrači kažu da se kazna već duže vrijeme očekivala.

"Ne treba smetnuti s uma da je kazna mogla biti puno veća, u visini i do 10 posto godišnjih prihoda tih operatera. Ta je neizvjesnost u posljednje vrijeme pritiskala dionice", kazao je jedan londonski analitičar.

Thyssenkrupp je bio najveći pojedinačni dobitnik, sa skokom cijena dionica od jedan posto, budući su ulagače razveselili veći prihodi i rekordna zarada tog njemačkog industrijskog konglomerata i proizvođača čelika u prošloj godini. Njihov skok nisu obeshrabrile ni razočaravajuće prognoze poslovanja.

Ulagači s velikom pozornošću prate očekivano povećanje kamatnih stopa na današnjem sastanku Europske središnje banke (ECB) ne bi li dokučili hoće li taj potez biti jednokratan ili označiti početak ciklusa zaoštravanja monetarne politike. Kamatne stope u eurozoni trebale biti povećane za četvrtinu postotnog boda, na 2,25 posto, po prvi put u zadnjih pet godina.

Indeks Tokijske burze Nikkei skočio je 1,74 posto, na 15.130 bodova, najvišu razinu na zatvaranju od 13. prosinca 2000.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙