FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene europskih dionica blizu najviših razina u zadnje tri i pol godine

LONDON,FRANKFURT, 6. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskihdionica u utorak su se održale oko najviših razina u zadnje tri i polgodine, potpomognute padom cijena nafte ispod 60 dolara po barelu teohrabrujućim vijestima iz kompanija.
LONDON,FRANKFURT, 6. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskih dionica u utorak su se održale oko najviših razina u zadnje tri i pol godine, potpomognute padom cijena nafte ispod 60 dolara po barelu te ohrabrujućim vijestima iz kompanija.

Londonski Ftse indeks do podneva je ojačao 0,25 posto, na 5.524 boda. Frankfurtski DAX indeks bio je na dobitku gotovo 0,6 posto, dosegnuvši 5.297 bodova.

Od značajnijih se dobitnika isticao švedski div u proizvodnji opreme za mobilne telefone Ericsson, čije su dionice skočile 4,1 posto nakon što je s britanskim operaterom 3UK potpisao dosad najveći ugovor za upravljanje mobilnom mrežom treće generacije.

Na strani značajnijih dobitnika isticale su se i dionice bankarskog sektora predvođenog britanskom bankom HBOS, koja je zabilježila rast cijena dionica od gotovo tri posto, objavivši da očekuje da će zarade po dionici u 2005. nadmašiti procjene. Tvrtka je najavila i planirani otkup dionica u vrijednosti čak 750 milijuna funta u idućoj godini.

To je potaknulo jačanje dionica ostalih pripadnika europskog bankarskog sektora, čije su dionice u prosjeku dobile na vrijednosti 0,6 posto. HBOS je najnovija banka u nizu koja procjenjuje bolju dobit nego se očekivalo.

Na dobitku su bile i dionice nizozemske poštanske i logističke grupe TNT, nekih pet posto, nakon objave planova o prodaji logističkog poslovanja i otkupu dionica.

Neki sektori su se, međutim, našli pod pritiskom, pri čemu se izdvaja onaj energetike, pod utjecajem pada cijena nafte na američkom tržištu ispod 60 dolara po barelu, čime je zaustavljen njihov četverodnevni uzlet, poduprt dužim zadržavanjem hladne fronte na području američkog sjeveroistoka.

Indeks Tokijske burze Nikkei spustio se 0,82 posto, na 15.423 boda, nakon što je dan ranije na zatvaranju zabilježio najvišu razinu od listopada 2000.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙