FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Telekom sektor pritisnuo europske burzovne indekse

LONDON,FRANKFURT, 5. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskihdionica u ponedjeljak su smanjene, pritisnute slabljenjem dionica usektoru telekoma u kojem su po gubitcima predvodile one BritishTelecoma uslijed straha od rastuće konkurencije.
LONDON,FRANKFURT, 5. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskih dionica u ponedjeljak su smanjene, pritisnute slabljenjem dionica u sektoru telekoma u kojem su po gubitcima predvodile one British Telecoma uslijed straha od rastuće konkurencije.

Londonski Ftse indeks do podneva je oslabio 0,34 posto, na 5.509 bodova. Frankfurtski DAX izgubio je nekih 0,2 posto na vrijednosti, spustivši se na 5.295 bodova.

Dionice britanske telekom tvrtke British Telecom (BT) pojeftinile su 1,75 posto, pogođene strahom od rastuće konkurencije budući da je britanska kabelska tvrtka NTL pristupila s ponudom za preuzimanje Virgin Mobileu.

Dionice Virgin Mobilea skočile su pak za sedam posto nakon što joj je NTL pristupio s ponudom teškom 817 milijuna funta u nastojanju stvaranja pružatelja TV, internetskih, telefonskih i usluga mobilne telefonije pod brandom Virgin.

Od ostalih pripadnika u telekom sektoru gubitke su još zabilježili Vodafone, čije su dionice potonule jedan posto nakon što je investicijski rejting njegovim dionicama snizila brokerska kuća WestLB navodeći kao razloge pojačano konkurentsko okružje s kojim su suočeni europski mobilni operateri. U tom su sektoru dionice u prosjeku oslabile 2,2 posto.

"U proteklih nekoliko mjeseci institucionalni ulagači kupovali su energetske i financijske dionice, koje su ostvarivale najbolji rast zarade, dok su izbjegavali dionice telekom i potrošačkih sektora, pogođenih snižavanjem rejtinga", kazali su stratezi pri State Street Global Marketsu.

Indeks Tokijske burze Nikkei skočio je 0,84 posto, dosegnuvši 15.551 bod - novu najvišu razinu na zatvaranju u zadnjih pet godina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙