FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Skok cijena nafte smanjio dobitke na europskim burzama

LONDON,FRANKFURT, 22. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskihdionica u utorak su ograničeno rasle, pogođene skokom cijena nafte nasvjetskom tržištu, dok se od značajnijih pojedinačnih dobitnika jošizdvajala tvrtka Adecco.
LONDON,FRANKFURT, 22. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskih dionica u utorak su ograničeno rasle, pogođene skokom cijena nafte na svjetskom tržištu, dok se od značajnijih pojedinačnih dobitnika još izdvajala tvrtka Adecco.

Londonski Ftse indeks do podneva je ojačao 0,43 posto, dosegnuvši 5.521 bod. Frankfurtski DAX indeks spustio se 0,04 posto, na 5.168 bodova.

Dionice najveće svjetske tvrtke za posredovanje pri zapošljavanju Adecco skočile su pet posto, pozdravivši vijest o ostavci njezina izvršnog direktora Jerome Caillea. Taj njegov potez uslijedio je nakon godine kritika i samo dan nakon što je Adecco objavio tromjesečne rezultate koji nisu ispunili očekivanja.

Energetski sektor također je bio na većim dobitcima. Dionice E.ON-a ojačale su 2,1 posto pod utjecajem vijesti o završetku razgovora njemačkog energetskog diva o kupnji Scottish Powera nakon što je britanski dobavljač električne energije odbio njegovu ponudu od 570 penija po dionici. Dionice Scottish Powera potonule se za 7,5 posto.

U međuvremenu, dionice francuskog energetskog diva EDF-a oslabile su dva posto ispod svoje privatizacijske cijene, dan nakon svojeg prvog nastupa na burzi.

Izjave središnjih bankara koje ukazuju na zaoštravanje monetarne politike i zabrinutost oko utjecaja viših kamatnih stopa na gospodarstvo zaustavile su petomjesečni oporavak od gotovo 20 posto do početka listopada. Otada su vodeći europski burzovni indeksi oslabili šest posto. No, sada su ih nadoknadili uslijed naglog rasta cijena nafte i izjava čelnika Europske središnje banke (ECB) Jean-Claude Tricheta koje su signalizirale da će podizanje kamatnih stopa u eurozoni biti jednokratno.

Pa ipak, dealeri su kazali da se ulagači čine prilično neskloni otvaranju novih pozicija što bi moglo ugroziti jednu od najboljih godišnjih izvedbi posljednjih godina. "Već uočavamo da ulagači zaključuju svoje knjige za ovu godinu premda još ostaje mjesec dana do kraja godine", kazao je jedan dealer.

Indeks Tokijske burze Nikkei zabilježio je dobitke peti dan zaredom, završivši na 14.708 bodova - novoj najvišoj razini u zadnjih pet godina, 0,2 posto više u odnosu na prethodno zatvaranje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙