FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europski burzovni indeksi bez većih promjena

LONDON,FRANKFURT, 29. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskihdionica u utorak se nisu značajnije mijenjale, pri čemu su gubitci ubankarskom sektoru, pogođenom slabljenjem dionice Barclaysa, doneklenadoknađeni dobitcima ostvarenim u sektoru prehrane, predvođenomAholdom.
LONDON,FRANKFURT, 29. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskih dionica u utorak se nisu značajnije mijenjale, pri čemu su gubitci u bankarskom sektoru, pogođenom slabljenjem dionice Barclaysa, donekle nadoknađeni dobitcima ostvarenim u sektoru prehrane, predvođenom Aholdom.

Londonski Ftse indeks do podneva je tako ostao gotovo nepromijenjen, na 5.476 bodova. Frankfurtski DAX indeks bio je na dobitku od 0,23 posto, dosegnuvši 5.188 bodova.

Dionice britanske banke Barclays izgubile su na vrijednosti dva posto uslijed rastućih troškova, povukavši za sobom naniže i druge značajne pripadnike bankarskog sektora.

S druge strane, dobitnika je bilo u sektoru prehrambenih proizvoda. Pritom su najistaknutiji rast cijena ostvarile dionice nizozemskog maloprodajnog lanca Ahold, u visini šest posto, nakon što je izvijestio da mu je operativna dobit u trećem tromjesečju više nego udvostručena te najavio odvajanje od svoje američke podružnice U.S. Foodservice. Dionice Nestlea stoga su ojačale 0,6 posto a grupe Danone za 2,5 posto.

Osim u bankarskom sektoru, gubitnika je još bilo u naftnoj industriji. Dionice BP-a, Totala i Royal Dutch Shella bile su pod pritiskom drugi dan zaredom uslijed pada cijena nafte na američkom tržištu ispod 57 dolara po barelu.

Pozornost ulagača usmjerena je sastanku Europske središnje banke (ECB) potkraj tjedna na kojem bi trebalo biti odlučeno o povećanju kamatnih stopa za četvrtinu postotnih boda, na 2,25 posto, što će biti njihov prvi rast u zadnjih pet godina.

Skupina sedam ministara financija i središnjih bankara (G7) na svojem će sastanku u Londonu, zakazanom za petak i subotu, raspravljati o globalnom gospodarstvu i valutnim tečajevima, što će također privući veće zanimanje tržišta.

Indeks Tokijske burze Nikkei spustio se 0,4 posto, na 14.927 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙