FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Naftni sektor pritisnuo europske burzovne indekse

LONDON,FRANKFURT, 30. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Europski burzovniindeksi u srijedu su se našli pod pritiskom slabljenja dionicaenergetskog sektora uslijed nastavljenog pada cijena sirove nafte nasvjetskom tržištu.
LONDON,FRANKFURT, 30. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi u srijedu su se našli pod pritiskom slabljenja dionica energetskog sektora uslijed nastavljenog pada cijena sirove nafte na svjetskom tržištu.

Londonski Ftse indeks spustio se za 0,7 posto, na 5.454 bodova. Frankfurtski DAX indeks oslabio je 0,23 posto, na 5.187 bodova.

Pad cijena nafte prema 56 dolara po barelu pritisnuo je dionice energetskog sektora poput Royal Dutch Shella uslijed zabrinutosti oko usporavanja rasta dobiti naftnih kompanijama.

Među gubitnicima našle su se i dionice automobilskih proizvođača, predvođenih Volkswagenom, u minusu 0,8 posto, nakon što je investicijska banka Morgan Stanley snizila svoje procjene dobiti po dionici u 2006. najvećem europskom proizvođaču vozila za 31 posto.

No bilo je i dobitnika, od kojih se isticala dionica Corusa. Njihova cijena skočila je 6,2 posto nakon što je tromjesečna zarada tog proizvođača čelika, iako prepolovljena, nadmašila procjene analitičara. Kompanija je ulagače ohrabrila i viješću da se cijene počinju oporavljati.

S preostalih četiri tjedana do Božića, mnogi se ulagači čine nesklonima otvarati nove pozicije koje bi mogle ugroziti goleme dioničke prinose, još više iz razloga što se korporativni i monetarni izgledi za 2006. čine manje jasnima.

Uz zasjedanje Europske središnje banke (ECB), čiji se sastanak u četvrtak s velikim nestrpljenjem očekuje zbog očekivane odluke o povećanju kamatnih stopa, pozornost tržišta usmjerena je novoj seriji američkih gospodarskih izvješća.

Indeks Tokijske burze Nikkei oslabio je 0,4 posto, na 14.872 boda pod utjecajem dobitonosnih prodaja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙