FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Različito kretanje indeksa na europskim burzama

LONDON,FRANKFURT, 9. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskihdionica u srijedu su se raznoliko kretale budući su vijesti izDeutsche Telekoma o planiranim ulaganjima za koje očekuje da ćeoslabiti njegove rezultate poslovanja u idućoj godini, pogodiletelekom dionice, zasjenivši dobre vijesti o poslovanju kompanija izdrugih sektora.
LONDON,FRANKFURT, 9. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskih dionica u srijedu su se raznoliko kretale budući su vijesti iz Deutsche Telekoma o planiranim ulaganjima za koje očekuje da će oslabiti njegove rezultate poslovanja u idućoj godini, pogodile telekom dionice, zasjenivši dobre vijesti o poslovanju kompanija iz drugih sektora.

Londonski Ftse indeks do podneva je oslabio 0,25 posto, na 5.447 bodova. Frankfurtski DAX bio je pak na manjem dobitku, od nekih 0,05 posto, dosegnuvši 5.011 bodova.

Daleko najveći gubitnik bio je Deutsche Telekom (DT), čije su dionice oslabile više od tri posto, nakon što je najveći europski telekom izvijestio da će njegova zarada u idućoj godini biti pogođena planiranim dodatnim ulaganjima u iznosu 1,2 milijarde eura.

Oslabile su i dionice britanskog Vodafona, najvećeg svjetskog mobilnog operatera po visini prihoda, nekih 1,8 posto, nakon što su analitičari Citigroupa kazali da bi se ulagači koji se nadaju povećanju dividende mogli razočarati.

Neki tržišni promatrači slabljenje Vodafonovih dionica djelomice pripisuju DT-ovoj objavi planova za poticanje organskog rasta. "Za europski sektor mobilne telefonije, ova DT-ova investicijska strategija za poticanje organskog rasta je negativna, ukazujući na dodatnu konkurenciju u Njemačkoj i Velikoj Britaniji, dva ključna tržišta za Vodafone i poslovanje O2-a u vlasništvu španjolske Telefonice", kaže analitičar CSFB-a.

Pod pritiskom su se našle i dionice automobilske industrije, predvođene Renaultom čije su dionice najviše pogođene, nekih 3,6 posto, a slijede Volkswagen i Porsche.

No bilo je i dobitnika. Pritom se posebno isticao Bayer sa skokom cijena dionica od četiri posto nakon što je podigao procjene svoje cjelogodišnje zarade. Razlog tomu je snažan rast prodaje plastike i lijekova koji se ne izdaju na recept zahvaljujući čemu su lako nadmašene procjene analitičara.

Ojačale su i dionice Gaz de Francea, kojima se odnedavno trguje na tržištu dionica, oko dva posto nakon što je ta energetska kompanija izvijestila o 33-postotnom rastu prihoda u trećem tromjesečju i potvrdila financijske ciljeve za cijelu godinu.

Indeks Tokijske burze Nikkei ojačao je 0,25 posto, na 14.072 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙