FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pad naftnih dionica ograničio dobitke na europskim burzama

LONDON,FRANKFURT, 7. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskihdionica u ponedjeljak su ograničeno porasle uslijed gubitakazabilježenih ponajprije u sektoru nafte i plina, pogođenom padomcijena sirove nafte, no dionice se općenito čine prilično povoljnimapa se očekuje i nastavak njihove kupovine, kažu promatrači.
LONDON,FRANKFURT, 7. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskih dionica u ponedjeljak su ograničeno porasle uslijed gubitaka zabilježenih ponajprije u sektoru nafte i plina, pogođenom padom cijena sirove nafte, no dionice se općenito čine prilično povoljnima pa se očekuje i nastavak njihove kupovine, kažu promatrači.

Londonski Ftse indeks ojačao je 0,37 posto, na 5.443 boda. Frankfurtski DAX indeks dobio je na vrijednosti 0,26 posto, dosegnuvši 5.008 bodova.

"Općenito držimo da su europske dionice i dalje prilično jeftine na ovim razinama a snažnu podršku očekujemo od daljnjih pozitivnih izvješća o zaradama i novih nagađanja oko spajanja i akvizicija", kazao je strateg pri ABN Amro Rolf Elgeti. "Dionice naftnih kompanija slabe, a razlog tomu je pad cijena sirove nafte, ali i prognoza blažeg vremena nego se očekivalo u SAD-u", dodao je.

Cijene nafte na američkom tržištu spustile su se ispod 60 dolara po barelu, snizivši vrijednost dionica sektora nafte i plina u prosjeku za 1,1 posto. Pritom su dionice francuskog naftnog diva Totala oslabile 1,3 posto, talijanskog ENI-a 1,2 posto a britanskog BP-a za 0,7 posto.

Nastavljene vijesti o spajanjima i akvizicijama pružale su podršku europskim dionicama, pri čemu je ona Scottish Powera skočile za 3,8 posto, čime je tržišna vrijednost te tvrtke dosegnula oko 11 milijardi funta. U prošli su petak za Reuters, naime, izvori izjavili da je Scottish Power u pregovorima oko moguće ponude za kupnju od strane njemačkog E.ON-a.

Energetske tvrtke su se tako našle u središtu pozornosti, predvođene RWE-o, čije su dionice ojačale dva posto, nakon vijesti da će njemački energetski div prodati svoju tvrtku Thames Water i American Water Works, čija je vrijednost procijenjena na 16 milijardi eura.

Iako pogađaju naftne proizvođače, niže cijene nafte mogle bi pomoći ublažavanju nervoze i strahova da bi kamatne stope mogle rasti brže nego se očekivalo.

Indeks Tokijske burze Nikkei oslabio je 0,1 posto, na 14.061 bod.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙