FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obilježen Dan Zapovjedno stožerne škole "Blago Zadro"

ZAGREB, 17. listopada 2005. (Hina) - Svečanom akademijom obilježen jedanas Dan Zapovjedno stožerne škole "Blago Zadro" i otkrivena bistalegendarnog zapovjednika obrane Borova Naselja general bojnika BlageZadre u Zapovjedništvu za izobrazbu i obuku "Petar Zrinski" u Zagrebu.
ZAGREB, 17. listopada 2005. (Hina) - Svečanom akademijom obilježen je danas Dan Zapovjedno stožerne škole "Blago Zadro" i otkrivena bista legendarnog zapovjednika obrane Borova Naselja general bojnika Blage Zadre u Zapovjedništvu za izobrazbu i obuku "Petar Zrinski" u Zagrebu.

U prigodnoj riječi izaslanik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH brigadni general Drago Matanović podsjetio je na nastanak Zapovjedno stožerne škole u siječnju 1993. Naglasio je da je transformacija obrambenog sustava od velikog značaja i da u njoj Zapovjedno stožerna škola treba odgovoriti na nove zadaće, jer je potreban novi profil vojnih sposobnosti za sudjelovanje u međunarodnim mirovnim operacijama i približavanje NATO-u. Cilj nam je završiti započeti reformski proces vojne izobrazbe, rekao je Matanović.

Zapovjednik Zapovjedno stožerne škole brigadir Zdravko Andabaka naglasio je da škola mora odgovorit visokim zahtjevima i omogućiti usvajanje znanja i vještina za ratne i neratne operacije. Također i osposobljavanje za obnašanje funkcionalnih dužnosti i vođenja operacija na bojištu, ali i u pripremi i provedbi međunarodnih mirovnih operacija.

Bistu Blage Zadre (1944.-1991.), zajedno s njegovim sinom Tomislavom i unkom Mislavom otkrio je brigadir Zdravko Andabaka. Bistu je izradio akademski kipar Ante Brkić, a njezina replika je na Trpinjskoj cesti.

Blago Zadro se 1991. hrabro uključio u obranu Domovine od srbočetničke agresije, a 16. listopada 1991., iako ranjen, krenuo je u pomoć vukovarskim braniteljima i poginuo, postavši jednim od simbola obrane Vukovara, rekao je brigadir Andabaka.

Posmrtno mu je dodijeljen čin general bojnika, a od 1995. Zapovjedno stožerna škola nosi njegovo ime.

U ime obitelji na obilježavanju obljetnice Zadrine smrti zahvalila je njegova supruga Katica.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙