FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tisno: okrugli stol o djelu Vjekoslava Kaleba

TISNO, 27. rujna 2005. (Hina) - U povodu stote obljetnice rođenjaklasika hrvatske novele Vjekoslava Kaleba danas je u Tisnu na otokuMurteru šibenski ogranak Matice hrvatske priredio okrugli stol onjegovu književnom djelu.
TISNO, 27. rujna 2005. (Hina) - U povodu stote obljetnice rođenja klasika hrvatske novele Vjekoslava Kaleba danas je u Tisnu na otoku Murteru šibenski ogranak Matice hrvatske priredio okrugli stol o njegovu književnom djelu.

U radu skupa sudjelovali su profesor književnosti Ante Batinica, akademik Tonko Maroević i povjesničarke književnosti Katica Čorkalo i Zlata Derossi.

Podsjetivši na važnost Kalebovih djela, napomenuli su kako su ona nastajala u nekoliko razdoblja. Istaknuto je kako je Kaleb radio kao učitelj u Konjevratima, Lećevici, Širokama i Betini, malim mjestima na šibenskom području, pa je tako napisao mnogo novela nadahnutih životom u njima.

Kao sudionik Drugoga svjetskog rata pisao je o antifašističkoj borbi, ali je u svojim djelima kritizirao i društvo u poratnom razdoblju.

Među odlikama Kalebovih djela na današnjem su okruglom stolu, među ostalima, istaknute njegov izvanredan stil, odbacivanje svega suvišnog u rečenici, uporaba anegdota u fabuli i sklonost poeziji.

Prije okruglog stola na rodnu kuću Vjekoslava Kaleba (1905.-1996.) u Tisnu predstavnici šibenskog ogranka Matice hrvatske i Općine Tisno položili su vijenac.

U sklopu obilježavanja obljetnicve amatersko društvo "Tisno" izvest će večeras u mjesnoj osnovnoj školi dramatizaciju Kalebovih djela pod nazivom "Marač nije umro".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙