FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obilježena 14. obljetnica početka napada na Dubrovnik

DUBROVNIK, , 1. listopada 2005. (Hina) - U Dubrovniku su danaspredstavnici Dubrovačko-neretvanske županije, Dubrovnika ibraniteljskih udruga položili vijence i zapalili svijeće pred križemna groblju Boninovo u spomen na početak srpske i crnogorske agresijena Dubrovnik i hrvatski jug prije točno 14 godina.
DUBROVNIK, , 1. listopada 2005. (Hina) - U Dubrovniku su danas predstavnici Dubrovačko-neretvanske županije, Dubrovnika i braniteljskih udruga položili vijence i zapalili svijeće pred križem na groblju Boninovo u spomen na početak srpske i crnogorske agresije na Dubrovnik i hrvatski jug prije točno 14 godina.

U ranim jutarnjim satima 1. listopada JNA potpomognuta rezervistima iz Srbije i Crne Gore svom silinom je napala Dubrovnik, Konavle, Župu Dubrovačku, Rijeku Dubrovačku, te Dubrovačko primorje.

Dubrovnik je tri mjeseca bio u potpunoj blokadi, bez struje, vode i telefonskih linija, a agresoru se hrabro oduprla malobrojna skupina hrvatskih branitelja. Oružani napadi na Dubrovnik dosegnuli su vrhunac 6. prosinca 1991. na blagdan sv. Nikole, kad je napadnut iz svih oružja s kopna, mora i zraka, i kad je pretrpio razaranja najteža u svojoj povijesti. Posljednji topnički napadi na dubrovačko područje prestali su koncem 1995.

Tijekom srpsko-crnogorske agresije na Dubrovnik poginulo je više od 300 branitelja i civila, 33.000 ljudi je moralo napustiti svoje domove, a u logore u Bileći i Morinju bilo je odvedeno 336 osoba. Materijalne štete pričinjene na stambenim, gospodarskim objektima, te spomenicima kulture procjenjuju se na više milijardi dolara.

U prigodi 14. godišnjice napada na Dubrovnik, u kazalištu Marina Držića organiziran je prigodni program pod nazivom "U sjećanje na 1. listopada 1991. godine" u kojemu su sudjelovali učenici dubrovačkih osnovnih škola, glumci kazališta Marina Držića, te duo "Braća Buljan", a predstavljena je knjiga Anite Rakidžije "Neće oni mene mama".

U spomen na sve hrvatske branitelje, ali i sve poginule u Domovinskom ratu večeras u 19 sati u crkvi Male braće služit će se sveta misa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙