FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 24. rujna 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatskedo 21 sat.
ZAGREB, 24. rujna 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 21 sat.

HVAR - Predsjednik Republike Stjepan Mesić nazočio je danas neformalnoj sjednici hvarskog gradskog Poglavarstva na kojoj su ga gradonačelnik Pjerino Bebić i suradnici upoznali s planovima razvoja. Predsjednik je, nakon sjednice zatvorene za javnost, novinarima kazao kako je s hvarskim čelnicima raspravljao o mogućnostima privlačenja ulagača radi razvitka visokog turizma. Između ostaloga bilo je riječi i o hotelskom poduzeću "Sunčanom Hvaru" kojim, temeljem projekta javno - privatnog partnerstva, upravlja luksemburška "Orco Grupa". Predsjednik je kazao kako i Grad Hvar, kao vlasnik većine zemljišta na kojemu su hotelski kapaciteti, ali i kao izravno zainteresirana strana, mora biti uključena u taj projekt.

KALNIK - U spomen-domu na Kalniku danas je oko 300 antifašističkih boraca iz sjeverozapadne Hrvatske proslavilo 60. obljetnicu pobjede nad fašizmom, 63. obljetnicu osnutka Kalničkoga partizanskog odreda i 62. obljetnicu Udarne brigade braće Radić. Na svečanosti su bili i dužnosnici Koprivničko-križevačke i Međimurske županije, predstavnici Hrvatske vojske iz Koprivnice i križevačkog SDP-a te prvi tajnik Veleposlanstva Ruske Federacije u Zagrebu Vladimir Kosarov.

SPLIT - U Splitu je danas, u uvali Kašjuni, podno Marijana, obilježena 14. obljetnica pogibije mornara Josipa Vranića, prve žrtve Domovinskog rata iz redova Hrvatske ratne mornarice. Vranić je imao 21 godinu kada je poginuo, pogođen rafalima s brodova jugomornarice koji su tog dana topovima gađali padine Marijana i u uvali Kašjuni ubili Vranića. Na mjestu njegove pogibije danas su položeni vijenci i služena misa zadušnica. Uz članove obitelji Vranić vijence su položili predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, splitsko-dalmatinski župan Ante Sanader i gradonačelnik Splita Zvonimir Puljić.

VUKOVAR - Dolaskom maratonaca do spomen-obilježja na mjesto masovne grobnice na Ovčari danas je završio 4. memorijalni ultramaraton Zagreb-Vukovar. Pobjednik tog, u Europi najdužeg, maratona je Zagrepčanin Dražen Flajs, dok su drugo i trećeplasirani bili Elvir Rakipović iz Osijeka i Anteša Đomba iz Sunje kojima su dodijeljene nagrade i priznanja. U maratonu su sudjelovala 23 maratonca koji su nakon dolaska na Ovčaru polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomen-obilježja odali počast žrtvama stradalim u obrani Vukovara.

ZADAR - U organizaciji Hrvatskog instituta za istraživanje mozga Medicinskog fakulteta i Hrvatskog društva za neuroznanost, u Zagrebu i Zadru danas je počela 2. Međunarodnu ljetna škola i laboratorijska radionicu iz neuroznanosti, na kojoj sudjeluju vodeći stručnjaci za tu medicinsku oblast s poznatih svjetskih sveučilišta i institucija, iz 20 zemalja Europe, Amerike i Azije. Pokrovitelj Ljetne škole, koja će trajati do 4. listopada, je Svjetska organizacija za istraživanje mozga i Federacija europskih asocijacija za neuroznanost.

ZAGREB - U sukobu vatrenim oružjem koji se dogodio predvečer oko 17,45 sati, u Fancevljevu prilazu br. 5, i u kojem je sudjelovalo troje ljudi, smrtno je stradao muškarac, a ranjeni su muškarac i žena, doznaje se od načelnika Ureda načelnika Policijske uprave zagrebačke, Krunoslava Borovca. Prema prvim saznanjima policije sukob vatrenim oružjem između troje ljudi dogodio zbog njihovih ranijih svađa. Budući da je očevid još u tijeku Borovec je rekao kako može samo izvijestiti da je u sukobu smrtno stradao 37-godišnji muškarac, a da su ranjeni muškarac i žena prevezeni u Traumatološku kliniku.

ZAGREB - U Galeriji Mala danas je predstavljena knjiga "Pisma J.V." Radoslava Putara (1921.-1994.), te izložba pisama i fotografija o kojima je u knjizi riječ. Knjiga pisama likovnog kritičara Radoslava Putara izašla je u izdanju "Kratisa" a priredio ju je slikar Josip Vaništa kao zbirku zanimljivih zapisa, ulomaka iz korespodencije između 1981. i 1992. o slikarima Ljubi Babiću, Miljenku Stančiću, Miroslavu Kraljeviću, Milanu Steineru, Marinu Tartagliji te o umjetničkoj grupi Gorgona, u kojoj su djelovali i Vaništa i Putar.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙