FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

70. obljetnica izgradnje prve adventističke crkve u Hrvatskoj

ZAGREB, 15. listopada 2005. (Hina) - Kršćanska adventistička crkva uRepublici Hrvatskoj proslavila je danas 70. obljetnicu izgradnje prvesvoje zgrade u Hrvatskoj, u jesen 1935. u Prilazu Gjure Deželića 77 uZagrebu.
ZAGREB, 15. listopada 2005. (Hina) - Kršćanska adventistička crkva u Republici Hrvatskoj proslavila je danas 70. obljetnicu izgradnje prve svoje zgrade u Hrvatskoj, u jesen 1935. u Prilazu Gjure Deželića 77 u Zagrebu.

Djelovanje u Hrvatskoj Kršćanska adventistička crkva počinje 1908. dolaskom pastora Roberta Schilingera u Zagreb. Do 1935. tada malobrojna crkva okupljala se u domovima vjernika i unajmljenim prostorima u središtu Zagreba.

Kršćanska adventistička crkva sada u svojoj prvoj crkvenoj zgradi (Zagreb 1) okuplja oko 300 vjernika, na ostalim lokacijama u Zagrebu oko tisuću, a u cijeloj Hrvatskoj od 4500 do 5000 vjernika, rekao je pastor Drago Mojzeš.

Unutar Adventističke crkve djeluju udruge, kao što je humanitarna udruga "Adra", koja je obnovila brojne domove hrvatskim prognanicima, Udruga za vjerske slobode, izdavačka kuća Adventus, Centar za publikacije i informacije - Znaci vremena, Dopisna Biblijska škola, te radio i TV emisija "Glas nade".

"Ovaj objekt gradila je mala nepriznata, čak i zabranjena Crkva, koja je u javnosti djelovala pod imenom Dobrotvorno samaritansko društvo Zagreb. Crkva je bila malena, jedva stotinjak vjernika, ali velika vizija - gradnja doma s oko 350 sjedala, gradnja prostora za stanove, župni dvor, urede... Prošlih 70 godina pokazuju da je Crkva najbrže rasla kada je imala problema iznutra, kao što je raseljavanje; ili izvana, kao što su progon, marginalizacija, nejednakost...", rekao je pastor u miru Karlo Lenart. Napomenuo je da Kršćanska adventistička crkva pridonosi pluralnosti društva.

Na svečanosti je pročitano pismo savjetnika predsjednika Republike Vladimira Lončarevića koji se ispričao što nije mogao biti nazočan te je čestitao jubilej.

Na svečanosti su vjernike Kršćanske adventističke crkve pozdravili predstojnik Vijeća Kristovih crkava Mladen Jovanović te Zvonimir Sekelj, župnik crkve sv. Blaža, katoličke crkve u susjedstvu Kršćanske adventističke crkve Zagreb 1 u Prilazu Gjure Deželića.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙