FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U školama u Sarajevu na katoličkom vjeronauku manje od 700 učenika

SARAJEVO,13. listopada(Hina) - Na području Sarajevske županije neštoviše od 40 tisuća djece ide u osnovnu školu, no tek njih 693 jeupisano i na satove katoličkog vjeronauka, dok pravoslavni sluša njih109.
SARAJEVO,13. listopada(Hina) - Na području Sarajevske županije nešto više od 40 tisuća djece ide u osnovnu školu, no tek njih 693 je upisano i na satove katoličkog vjeronauka, dok pravoslavni sluša njih 109.

Istodobno, više od 35 tisuća osnovnoškolaca, odnosno njihovih roditelja, opredijelilo se za islamski vjeronauk.

Te podatke objavilo je u četvrtak sarajevsko "Oslobođenje" podsjećajući kako je na širem području glavnoga grada Bosne i Hercegovine još na snazi improvizirani zakonski okvir koji regulira nastavu vjeronauka u osnovnim školama temeljenog na planu ispunjavanja posebnih potreba i prava djece povratnika iz ožujka 2002. godine.

Ta privremena pravila ostaju na snazi sve dok se ne ispune opći uvjeti za ustroj školske nastave, što se prije svega odnosi na stvarno pravo na nastavu na materinjem jeziku kao i na organiziranje nastave iz tzv. nacionalne skupine predmeta.

Sukladno Ustavu Federacije BiH, svaka županija ima ovlasti uređivati pitanje školstva prema svojim potrebama, a u srednjim školama na području Sarajeva vjeronauka uopće nema, nego ga u četvrtim razredima nadomješta predmet Kultura religija i to samo u gimnazijama i Ekonomskoj školi, dok u stručnim školama nema ni toga.

Povijest religija uvedena je umjesto vjeronauka i u osme razrede osnovnih škola.

Na području Sarajeva je 25 osnovnih škola u kojima baš sva upisana djeca bošnjačke nacionalnosti pohađaju vjeronauk, u isto toliko ih se za vjeronauk opredijelilo između 90 i 99,72 posto, u devet škola na vjeronauk ide između 80 i 90 posto bošnjačke djece, a tek u tri taj omjer je oko ili ispod 70 posto.

Iz proračuna Sarajevske županije trenutačno se plaća 86 nastavnika koji izvode nastavu islamskog vjeronauka.

Dostupna statistika iz školske 2004/2005. godine pokazuje kako je katolički vjeronauk bio organiziran tek u pet osnovnih javnih škola, dok bi se đaci iz drugih škola okupljali u crkvenim učionicama gdje bi ih poučavao i ocjenjivao župnik.

U 12 osnovnih škola na području općine Centar bilo je najviše osnovnoškolaca opredijeljenih za katolički vjeronauk - njih 560. U tu brojku međutim ubrajaju se i polaznici Katoličkog školskog centra. Broj djece deklariranih kao katolici u svim ostalim školama bio je tek 32. Gotovo je ista slika i u ostalim općinama: Novi grad 53, Ilidža 34, Novo Sarajevo 14, Ilijaš 17, Hadžići i Vogošća po pet.

Djece koja polaze pravoslavni vjeronauk u cijeloj Sarajevskoj županiji bilo je tek 98. Zabilježeno je i da dvoje djece u Sarajevu polaze židovski vjeronauk.

(Hina) xrm ybr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙