FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Korčula: proslava 100. obljetnice reda sestara dominikanki

KORČULA, 30. rujna 2005. (Hina) - Danas popodne u Korčuli je počeotrodnevni program proslave 100. obljetnice reda sestara dominikanki usamostanu svetih Anđela Čuvara.
KORČULA, 30. rujna 2005. (Hina) - Danas popodne u Korčuli je počeo trodnevni program proslave 100. obljetnice reda sestara dominikanki u samostanu svetih Anđela Čuvara.

Po riječima samostanske glavarice časne sestre Katarine Maglice dominikanac otac Anđeo Maria Miškov nakon dugih uvjeravanja i pregovora s dvjema zajednicama sestara u Splitu i Šibeniku 1905. dovodi ih u Korčulu i one počinju zajednički život u novom redu.

U sjećanje na oca Miškova danas je popodne otvorena spomen-ploča tom pučkom misionaru rođenu 28. studenoga 1848. na otoku Zlarinu blizu Šibenika. Za svećenika je zaređen u Kotoru 1871. Nakon toga postaje ugledni dominikanac i gotovo je u svim samostanima u Dalmaciji bio starješina, a nakon nekoliko godina i doktor teologije.

Već u prvim godinama rada u Korčuli u samostanu sv. Anđela Čuvara otvara se dječje zabavište, zatim ženska građanska škola, dom za stare i nemoćne, a časne rade i u gradskim kuhinjama za siromašne srednjoškolce i sirotištima za djecu.

Red vrlo uspješno radi sve do 1945., kad ih vlasti prisiljavaju da napuste rad u tim ustanovama, a potpuno im zabrannjuju rad u prosvjeti i odgoju.

U samostanskoj dvorani danas je predstavljena monografija dr. Jure Krište "Stoljeće služenja Bogu, redu i narodu". U knjizi na 440 stranica autor kronološki, uz fotografije, prikazuje povijest dominikanaca i dominikanki, posebno korčulanski red.

O monografiji su govorili dr. Ante Mateljan, Branko Salaj i starješina dominikanskog samostana sv. Nikole u Korčuli otac Mato Bošnjak, koji je zatim ugostio sudionike proslave i služio euharistijsko slavlje. Sestre dominikanke su s upaljenim svijećama pohodile grobove sestara i braće koji su bili utemeljitelji reda.

Sutra se održava Simpozij o dominikanskom redu u svjetlu današnjice, a navečer će časne sestre izvesti vlastitu priredbu u korčulanskoj kinodvorani.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙