FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zračna luka u Sarajevu neće dobiti Izetbegovićevo ime, Tihić ogorčen

SARAJEVO,14. listopada(Hina) - Visoki predstavnik za Bosnu iHercegovinu Paddy Ashdown suspendirao je u petak odluku lokalnihvlasti o preimenovanju sarajevske zračne luke koja je sljedećeg tjednatrebala dobiti naziv po Aliji Izetbegoviću, priopćeno je u izAshdownova ureda (OHR).
SARAJEVO,14. listopada(Hina) - Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Paddy Ashdown suspendirao je u petak odluku lokalnih vlasti o preimenovanju sarajevske zračne luke koja je sljedećeg tjedna trebala dobiti naziv po Aliji Izetbegoviću, priopćeno je u iz Ashdownova ureda (OHR).

"To je jedna od najtežih odluka koju sam morao donijeti za vrijeme mog mandata u ovoj zemlji (BiH) jer, kao što svatko zna i kao što sam rekao na njegovoj (Izetbegovićevoj) dženazi u listopadu 2003. godine, iznimno cijenim Aliju Izetbegovića kojega sam smatrao prijateljem i kojega sam priznao kao oca njegovog naroda i sposobnog lidera svoje zemlje", stoji u izjavi koju je ovim povodom dao Ashdown.

Odluka o suspendiranju promjene naziva zračne luke u Sarajevu uslijedila je nakon što su zabrinutost odlukom izrazili veleposlanici zemalja-članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) ocijenivši da se time dovodi u pitanje proces pomirenja u BiH.

"Ako želimo izgraditi multietničku BiH koja je, kako mi je sam Alija Izetbegović rekao, bila njegov san, onda moramo priznati da je isuviše rano za donošenje ovakvih odluka. Nadam se i vjerujem da će jednoga dana biti pravi trenutak za donošenje ovakve odluke no to vrijeme još nije došlo, izjavio je Ashdown najavivši kako će za deset dana donijeti odluku o postupku davanja naziva zračnim lukama u BiH na transparentan način.

OHR istodobno ističe kako Ashdown "najsnažnije osuđuje" pismo što ga je tijekom dana istim povodom povjereniku EU Javieru Solani uputio srpski član Predsjedništva BiH Borislav Paravac tražeći da se zaustavi preimenovanje zračne luke u Sarajevu.

On je u tom pismu Izetbegovića označio odgovornim za zločine nad Srbima a Ashdown drži kako su Paravčeve kvalifikacije i način komunikacije s predstavnicima međunarodne zajednice "uvredljivi, sporni i apsolutno neprikladni".

Na Ashdownovu odluku u petak je odmah reagirao bošnjački član Predsjedništva BiH Sulejman Tihić iz čijeg ureda je ovog tjedna već poslan veliki broj pozivnica za ceremoniju preimenovanja sarajevske zračne luke koja je trebala biti održana 18. listopada.

Tihić je izrazio iznenađenje i ogorčenje odlukom Visokog predstavnika istaknuvši kako međunarodnoj zajednici očevidno ne smetaju imena nadjenuta bez suglasnosti bošnjačkog naroda.

"Nikome ne smetaju nazivi po četničkim i fašističkim zapovjednicima, biste Draže Mihailovića i Karađorđa u BiH u kojoj oni nikada nisu živjeli ali smeta ime Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Predsjedništva BiH i borca za nezavisnu državu BiH i njenu obranu od agresije i uništenja", ističe Tihić dodajući kako je ovo zoran dokaz da međunarodna zajednica jedne standarde primjenjuje za Bošnjake a druge za ostale.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙