FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OHR: Odbijen prijedlog vlasti RS o reformi policije

SARAJEVO,1. listopada 2005.(Hina) - Ured Visokog predstavnika za Bosnui Hercegovinu (OHR) i Izaslanstvo Europske komisije (EC) u toj zemljiodbacili su u subotu prijedlog reforme policije koji im je u petakdostavila Vlada Republike Srpske (RS).
SARAJEVO,1. listopada 2005.(Hina) - Ured Visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu (OHR) i Izaslanstvo Europske komisije (EC) u toj zemlji odbacili su u subotu prijedlog reforme policije koji im je u petak dostavila Vlada Republike Srpske (RS).

OHR u priopćenju navodi da sa žaljenjem mora konstatirati da prijedlog s potpisom premijera RS Pere Bukejlovića ne ispunjava načela na kojima inzistira Europska komisija.

"Vlasti RS pozivamo da bez odgode izađu s novim prijedlogom koji ta načela ispunjava", stoji u priopćenju.

Na isti način je reagirao i predstavnik EC u BiH, veleposlanik Michael Humphreys.

Prijedlog koji je u petak poslan u Sarajevo iz Banja Luke temelji se na stavu da pod svaku cijenu treba sačuvati entitetsko ministarstvo unutarnjih poslova i strukturu policijskih snaga koje bi kontrolirale vlasti Republike Srpske.

U prijedlogu iz Banje Luke ponovno je odbijena uspostava policijskih regija koje bi prelazile međuentitetsku granicu.

Vlasti u Banjoj Luci načelno prihvaćaju delegiranje nekih policijskih ovlasti na državnu razinu no u vrlo ograničenom obliku.

Zbog odbijanja vlasti RS da prihvate reformu policije, BiH je izgubila priliku započeti pregovore o stabilizaciji i pridruživanju Europskoj uniji prije kraja ove godine.

Međunarodni su dužnosnici u BiH vlastima RS zaprijetili oštrim kaznenim mjerama nastave li s dosadašnjim opstrukcijama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙