FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Veleposlanici u BiH ne žele da se sarajevska zračna luka zove po Izetbegoviću

SARAJEVO,14. listopada(Hina) - Veleposlanici najutjecajnijih zapadnihzemalja i Rusije u Bosni i Hercegovini zatražili su u petak povlačenjeodluke o promjeni imena zračne luke u Sarajevu koja je od sljedećegtjedna trebala dobiti ime po Aliji Izetbegoviću.
SARAJEVO,14. listopada(Hina) - Veleposlanici najutjecajnijih zapadnih zemalja i Rusije u Bosni i Hercegovini zatražili su u petak povlačenje odluke o promjeni imena zračne luke u Sarajevu koja je od sljedećeg tjedna trebala dobiti ime po Aliji Izetbegoviću.

Iz Ureda Visokog predstavnika za BiH (OHR) u Sarajevu objavljeno je priopćenje u kojemu se navodi kako je to zahtjev veleposlanika zemalja-članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) pri čemu je pojašnjeno kako se to odnosi na stajališta Francuske, Velike Britanije, SAD, Njemačke, Rusije, Kanade, Nizozemske, Italije, Japana te Europske unije.

"Neki od ključnih veleposlanika u Upravnom odboru izrazili su duboku zabrinutost u vezi s nedavno donesenom odlukom da se promijeni naziv glavnoj međunarodnoj zračnoj luci u BiH", stoji u priopćenju.

Odluku o preimenovanju sarajevske zračne luke ranije ovog mjeseca donijelo je povjerenstvo na čijem je čelu član Predsjedništva BiH Sulejman Tihić i koje je zaduženo za obilježavanje druge obljetnice smrti bivšeg predsjedatelja Predsjedištva BiH.

Uz sarajevsku zračnu luku, Izetbegovićevo ime bi trebao ponijeti i jedan od središnjih gradskih trgova u glavnom gradu BiH.

Takve su odluke izazvale ogorčena reagiranja u Republici Srpskoj a neki dužnosnici iz reda bosanskih Srba poput Milorada Dodika najavili su kako nikada više neće letjeti z Sarajeva dobije li tamošnja zračna luka Izetbegovićevo ime.

Veleposlanici Upravnog odbora PIC-a drže kako u multietničkoj državi poput BiH koja je prošla kroz tragični rat, odluka o promjeni imena zračne luke u Sarajevu neće pridonijeti procesu pomirenja nego će ga potkopati a uz to će pokvariti i međunarodni ugled države.

Ističući kako su svjesni i kako poštuju doprinos što ga je Izetbegović dao stvaranju zemlje kakva je danas BiH, veleposlanici u Upravnom odboru PIC-a ipak navode kako je puno važnije da zračna luka u glavnom gradu ima podjednaki značaj za sve građane BiH.

Mjerodavnim vlastima na kraju je upućena preporuka da odluku o preimenovanju zračne luke u Sarajevu povuku te da je preispitaju kroz konzultacije s predstavnicima svih naroda.

Iz ureda bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Sulejmana Tihića ovog tjedna je poslan veliki broj pozivnica za svečanost preimenovanja sarajevske zračne luke najavljenu za 18. listopada.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙