FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OHR: Ministar Matijašević politizira rad policije Republike Srpske

SARAJEVO,18. rujna(Hina) - Ured Visokog predstavnika za Bosnu iHercegovinu (OHR) upozorio je ministra unutarnjih poslova RepublikeSrpske Darka Matijaševića da na nedopustiv način politizira radentitetske policije i time dovodi u pitanje njenu profesionalnost,priopćeno je u nedjelju u Sarajevu.
SARAJEVO,18. rujna(Hina) - Ured Visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu (OHR) upozorio je ministra unutarnjih poslova Republike Srpske Darka Matijaševića da na nedopustiv način politizira rad entitetske policije i time dovodi u pitanje njenu profesionalnost, priopćeno je u nedjelju u Sarajevu.

U priopćenju OHR-a navodi se kako je zamjenik Visokog predstavnika američki diplomat Lawrence Butler uputio pismo upozorenja Matijaševiću u povodu nedavne konferencije za novinstvo na kojoj su predstavnici MUP-a RS iznijeli niz ozbiljnih optužbi i tvrdnji o navodnim ratnim zločinima počinjenim nad Srbima u BiH.

Predstavnici MUP-a RS su 9. rujna novinarima na Palama kazali kako se priprema veliki broj kaznenih prijava protiv osoba bošnjačke nacionalnosti te dragovoljaca iz islamskih zemalja što u tijekom rata boravili u BiH navodeći kako mnogi od njih i danas borave u toj zemlji.

Tvrdnje o zločinima nad Srbima ilustrirali su i nekim filmskim zapisima.

Veleposlanik Butler u pismu Matijaševiću je konstatirao kako je objavljivanjem podataka o istragama koje su u tijeku prekršeno jedno od temeljnih načela policijskog rada te da je time tužiteljima onemogućeno da svoj posao nesmetano obave do kraja.

"Ovo predstavlja političko uplitanje u rad policije", istaknuo je američki diplomat.

Butler je također podsjetio Matijaševića kako ovo nije bila prva konferencija za novinstvo u njegovoj organizaciji na kojoj je bilo očevidno politiziranje rada policije te da je slično upozorenje dobio još prije tri mjeseca.

Ministru unutarnjih poslova ostavljeno je da do 21. rujna OHR-u ponudi objašnjenje za ovakve postupke.

Darko Matijašević kao ministar unutarnjih poslova RS oštro se protivio reformi policijskih snaga u BiH tijekom višemjesečnih pregovora koji su propali odbijanjem entitetskog parlamenta da prihvati načela na kojima inzistira Europska komisija.

Matijašević se kao član pregovaračkog tima RS zalagao protiv prenošenja policijskih ovlasti s entitetske na državnu razinu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙