FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OHR: Vlada RS napokon surađuje u istrazi o Srebrenici

SARAJEVO,4. listopada 2005.(Hina) - Vlada Republike Srpske konačno jeispunila obvezu dostaviti sve raspoložive dokumente povezane sazbivanjima na području Srebrenice u ljeto 1995. godine kada je ubijenoviše od osam tisuća Bošnjaka, objavio je u utorak u Sarajevu UredVisokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu (OHR).
SARAJEVO,4. listopada 2005.(Hina) - Vlada Republike Srpske konačno je ispunila obvezu dostaviti sve raspoložive dokumente povezane sa zbivanjima na području Srebrenice u ljeto 1995. godine kada je ubijeno više od osam tisuća Bošnjaka, objavio je u utorak u Sarajevu Ured Visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu (OHR).

U priopćenju se navodi da je posebno povjerenstvo što ga je pod pritiskom međunarodne zajednice uspostavila Vlada RS dostavilo cjelovito izvješće o zbivanjima u Srebrenici od 11. do 19. srpnja 1995. godine.

To izvješće sadrži i popis svih osoba upletenih u počinjene zločine, navodi OHR.

Uspostavu povjerenstva Vladi RS naredio je Paddy Ashdown na temelju odluke Suda za ljudska prava BiH koji je tako presudio po tužbi članova obitelji nestalih Srebreničana.

Ured Paddyja Ashdowna ističe da za sada niti jedno od dostavljenih imena izvršitelja masakra neće biti dato na uvid javnosti kako se ne bi ugrozile buduće istrage.

"Ovi podaci sada će biti proslijeđeni Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju (ICTY) i Tužiteljstvu BiH koji trebaju odlučiti o poduzimanju zakonskih mjera", izjavio je glasnogovornik OHR-a Oleg Milišić.

OHR također pretpostavlja da postoje dokazi o počinjenim zločinima i njihovim izvršiteljima koji još nisu otkriveni pa se stoga ne isključuje dodavanje novih imena na popis sudionika srebreničkog zločina.

OHR također vjeruje da je ovim izvješćem napokon probijen zid šutnje što je proteklih deset godina skrivao sve dimenzije tragedije u Srebrenici pa će sada obitelji nestalih imati priliku doći do odgovora za kojima tragaju još od srpnja 1995. godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙