FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ashdown kritizira Srpsku demokratsku stranku

BANJA LUKA, 16. rujna 2005. (Hina) - Visoki predstavnik u BiH PaddyAshdown izjavio je za banjolučke Nezavisne novine od petka da jeSrpska demokratska stranka (SDS) isključivi krivac za odbijanjePrijedloga o reformi policije jer je to stranka s najviše odgovornostiu RS.
BANJA LUKA, 16. rujna 2005. (Hina) - Visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown izjavio je za banjolučke Nezavisne novine od petka da je Srpska demokratska stranka (SDS) isključivi krivac za odbijanje Prijedloga o reformi policije jer je to stranka s najviše odgovornosti u RS.

U telefonskom razgovoru za "Nezavisne novine" iz Londona, Ashdown ističe da je odbijanje principa EU o reformi policije u parlamentu RS "jako loša činjenica za BiH i katastrofalna za RS".

" Prvo, OHR neće moći okončati svoj mandat u BiH ni predati ovlasti domaćim vlastima. Drugo, to znači da su Srbi u RS sada potpuno izolirani - nema slobodnog viznog režima, nema novih investicija koje bi donijele nova radna mjesta i nema izgleda da slijede Beograd i Podgoricu na putu ka Europi. I treće, u posljednje tri godine dokazali smo da Daytonski sporazum nije blokada za promjene i reforme", izjavio je Ashdown i upozorio da će posljedice odluke RS biti "vrlo teške i ozbiljne".

Ashdown je komentirao i izjavu premijera RS Pere Bukejlovića da se pregovori mogu nastaviti.

" Ne, ne mogu.(...)Nemate o čemu, niti s kim razgovarati. Sami ste se stavili u tu poziciju u kojoj ćete biti sve dok ne budete spremni prihvatiti europske principe. Kada budete spremni, nazovite nas", poručio je Paddy Ashdown.

Visoki predstavnik je također izjavio da SDS mora shvatiti da "Europa nije mijenjala svoja načela ni zbog koga, pa neće ni zbog SDS-a" te da se u RS mora shvatiti da će se vlasti u Beogradu "koncentrirati na svoj put ka Europi i neće se vraćati unazad kako bi pomogle Banjoj Luci".

U srijedu je Parlament RS odbio prihvatiti prijedlog Europske komisije o reformiranju policijskih snaga u BiH kojim bi se osigurale isključive ovlasti policije na državnoj razini BiH, uklonili politički utjecaji na rad policije, i kojim bi se organizirala policijska područja koje se neće poklapati sa sadašnjim entitetskim granicama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙