FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vlada RS traži od EU dodatna tumačenja

BANJA LUKA, 3. listopada 2005. (Hina) - Vlada Republike Srpskerazmatrala je u ponedjeljak na izvanrednoj sjednici Prijedlog "Osnovareforme policijskih struktura u BiH" i prihvaćanje tri temeljna načelaEU te je od europskih institucija zatražila neka dodatna pojašnjenja,službeno je priopćeno iz njezina Ureda za odnose s javnošću.
BANJA LUKA, 3. listopada 2005. (Hina) - Vlada Republike Srpske razmatrala je u ponedjeljak na izvanrednoj sjednici Prijedlog "Osnova reforme policijskih struktura u BiH" i prihvaćanje tri temeljna načela EU te je od europskih institucija zatražila neka dodatna pojašnjenja, službeno je priopćeno iz njezina Ureda za odnose s javnošću.

"S obzirom na različita stajališta o provođenju načela Europske unije, Vlada Republike Srpske traži tumačenje od europskih institucija iz Bruxellesa. Također, Vlada traži tumačenje i odgovore u vezi s funkcioniranjem ostalih institucija RS, čiji rad je usko vezan za rad policije (pravosuđe, lokalna uprava, te Narodna skupština RS)", navodi se u priopćenju. "S tim u vezi, Vlada Republike Srpske smatra da nisu dovoljno argumentirana jamstva od strane predstavnika međunarodne zajednice, da je reforma policije posljednja velika reforma u Republici Srpskoj, prije ulaska u Europsku uniju", precizira se u priopćenju Vlade RS.

Vlada dodaje da će se, nakon dobivanja odgovora i tumačenja "jasno odrediti u kom pravcu će nastaviti aktivnosti, ne isključujući i plebiscit kao krajnji oblik iznalaženja rješenja ovog pitanja".

Vlada RS također ističe kako se reforma policijskih struktura "mora rješavati u institucijama" i zahtijeva izjašnjavanje Predsjedništva BiH i Vijeća ministara BiH "o ovome pitanju".

Europska komisija i OHR su u subotu, dan nakon što ga je Vlada RS ponudila, odbacile njezin koncept reformiranja policijskih struktura u BiH, u kojem se tek djelomično i na odgodu od pet godina predviđa ustrojavanje policije na načelima EU.

Spomenuta načela podrazumijevaju ustrojavanje policije na državnoj razini, njeno oslobađanje od političkih utjecaja i organiziranje policijskih regija neovisno od entitetskih crta razdvajanja.

Najviši dužnosnici međunarodne zajednice u BiH upozorili su u ponedjeljak kako vlasti Republike Srpske imaju još tri dana za razmišljanje o tome hoće li napokon prihvatiti reformu policije u Bosni i Hercegovini na načelima na kojima inzistira Europska komisija ili će se suočiti s potpunom međunarodnom izolacijom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙