FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 8. listopada 2005.(Hina) - Pregled važnijih događaja iz svijetado 4,30 sati.
ZAGREB, 8. listopada 2005.(Hina) - Pregled važnijih događaja iz svijeta do 4,30 sati.

ZAGREB

Međunarodna novinarska udruga Reporteri bez granica zatražila je u petak puštanje na slobodu hrvatskog novinara Josipa Jovića, uhićenog u Splitu zbog nepoštivanja Haškog suda.

"Osuđujemo iznenadno uhićenje Jovića...koje je nesrazmjerno djelu koje mu se stavlja na teret i predstavlja opasan presedan", stoji u priopćenju Reportera bez granica dostavljenom Hini iz Pariza.

"Uzimajući u obzir mandat Haškog suda, koji bi trebao suditi najtežim međunarodnim zločincima, iznenađujuća je njegova odluka koja je dovela do uhićenja novinara koji, iako nije poštovao zakon, nije počinio nikakav ozbiljan zločin", dodaje se u priopćenju te organizacije za širenje slobode medija u svijetu.

Reporteri bez granica ističu da se to isto odnosi na još četvoricu hrvatskih novinara optuženih za nepoštivanje suda. "Imajući na umu da novinar ne predstavljaju opasnost za Hrvatsku i Haški sud, trebalo bi ga pustiti uz jamčevinu", zaključuje se u priopćenju Reportera bez granica.

Jović je u četvrtak uhićen u Splitu i prijeti mu izručenje Haškom sudu nakon što ga je ICTY optužio za nepoštivanje suda zbog objavljivanje imena zaštićenog svjedoka sa suđenja Tihomiru Blaškiću, a nije se pojavio pred sudom da se očituje o krivnji.

WASHINGTON

Odbor za zaštitu novinara iz New Yorka izrazio je u petak zabrinutost uhićenjem novinara Josipa Jovića kao i akcijama Haškog suda protiv drugih hrvatskih novinara.

"Mi smo zabrinuti kako se događaji razvijaju", rekao je za Hinu Alex Lupis, koordinator za Europu Odbora za zaštitu novinara (CPJ).

Jović je u četvrtak uhićen u Splitu i prijeti mu izručenje Haškom sudu nakon što ga je ICTY optužio za nepoštivanje suda zbog objavljivanje imena zaštićenog svjedoka sa suđenja Tihomiru Blaškiću, a nije se pojavio pred sudom da se očituje o krivnji.

"Od suda nametnute zabrane govora novinskim organizacijama su veoma zabrinjavajuće, i ima neodgovorenih pitanja o akcijama Suda", rekla je u priopćenju Ann Cooper, izvršna direktorica CPJ-a u reakciji na uhićenje Jovića.

"Primjerice, zbunjujuće je zašto bi Sud poduzeo akciju protiv novinara za otkrivanje informacije koju je sam Sud stavio na raspolaganje javnosti", rekla je ona u priopćenju koje je CPJ objavio u petak.

Identitet zaštićenog svjedoka već je sam Haški sud objavio 1997. na svojoj web stranici.

WASHINGTON

Američki Senat u petak je prihvatio proračun za obranu od 445 milijardi dolara u kojem je predviđeno i novih 50 milijardi dolara za ratove u Iraku i Afganistanu.

Senat je jednoglasno izglasao vojni proračun od 445 milijardi dolara za fiskalnu godinu 2006. koja je počela 1. listopada.

Izglasani prijedlog zakona uključuje i amandman koji zabranjuje zlostavljanje, okrutne i ponižavajuće postupke prema zatočenicima u američkom vojnom zatočeništvu i traži da se ispitivanja zatočenika ograniči na prihvatljive tehnike odobrene vojnim priručnikom.

Također traži da se pojasni pravni status zatočenika osumnjičenih za terorizam u američkoj vojnoj bazi Guantanamo Bay na Kubi i da se pojača nadzor američkog Kongresa nad njihovim zatočenjem i oslobađanjem.

Ukoliko konačni zakon uključi dodatnih 50 milijardi dolara troškovi ratova u Iraku i Afganistanu bi prešli 360 milijardi dolara od terorističkih napada na SAD 11. rujna 2001.

PRIŠTINA

Kosovski premijer Bajram Kosumi u petak je u obraćanju stanovništvu pozdravio preporuku glavnog tajnika UN Kofija Annana da se otvore pregovori o konačnom statusu Kosova.

U poruci emitiranoj na javnoj televiziji Kosumi je zatražio jedinstvo političkog spektra i građana Kosova na daljnjem putu izgradnje demokratskog društva koje će biti primjer tolerancije i multietničnosti.

Preporuku glavnog tajnika UN-a utmeljenu na izvješću veleposlanika Kaia Eidea Vijeću sigurnosti Kosumi je ocijenio kao početak najvažnijeg razdoblja u povijesti Kosova koje otvara perspektivu stvaranja kosovske države. Istaknuvši kako su pred Kosovom, unatoč postignutim rezultatima, još veliki napori, Kosumi je pozvao na jedinstvo cijele pokrajine oko zajedničkog cilja, stvaranja neovisne i gospodarski razvijene države Kosovo.

WASHINGTON

Sjedinjene Države u potpunosti podržavaju projekt glavnog tajnika UN-a Kofija Annana da se što prije otvore pregovori o konačnom statusu Kosova, izjavio je u petak američki državni podtajnik za politička pitanja Nicholas Burns.

"Sjedinjene Države podržavaju u potpunosti odluku glavnog tajnika UN-a da se što prije pokrenu pregovori", izjavio je Burns koji će Kosovo i regiju posjetiti idući tjedan.

"Smatramo da status quo kakav je na Kosovu od 1999. godine više nije održiv. Stanovništvo te regije ima pravo znati da ima budućnost i da može kontrolirati tu budućnost", dodao je.

Annan je u petak u Bernu najavio da će "uskoro" početi pregovori o konačnom statusu Kosova te da će uskoro biti imenovan i poseban predstavnik zadužen za pregovore između Beograda i Prištine.

WASHINGTON

Poznati američki spomenik, obelisk u Washingtonu bio je u petak evakuiran na dva sata, a ulice oko njega blokirane zbog prijetnje bombom, objavile su snage sigurnosti.

Prijetnja je objavljena telefonom u 20.24 sata, nakon čega su policajci pretražili područje oko spomenika, visokog 170 metara i udaljenomg 1.6 kilometara od Bijele kuće.

Ništa sumnjivo nije pronađeno.

TIRANA

Troje visokih dužnosnika albanske policije i još šest osoba uhićeno je u Tirani, zbog optužbi da su umiješani u mrežu krivotvorenja američkih i europskih isprava, objavili su u petak sudski izvori.

Predstavnik policije zračne luke u Tirani i njegovo dvoje suradnika, kao i šestero predstavnika jedne turističke agencije uhićeni su zbog izrade lažnih dokumenata - putovnica, viza, kreditnih kartica i službenih pečata.

Kako su javili večeras mediji u Tirani, policija je zaplijenila gotovo 1.000 lažnih američkih, talijanskih, francuskih, njemačkih i britanskih dokumenata, 450 krivotvorenih talijanskih vozačkih dozvola i 70 lažnih pečata stranih i albanskih konzulata.

MONG

Naoružana skupina u petak je u Pakistanu napala džamiju koja pripada malobrojnoj pakistanskoj sekti kojoj je zabranjeno koristiti naziv muslimani ubivši pritom osam i ranivši 19 osoba, objavila je policija.

Napad se dogodio u Mongu, gradu s oko 18.000 stanovnika udaljenom oko 100 kilometara jugoistočno od Islamabada.

Oko 150 stanovnika pripada sekti Ahmadiyya koja se od ostalih muslimanskih vjerskih skupina razlikuje po definiciji osnivača islama Muhameda kao "zadnjeg" proroka.

Osnovao ju je 1889. godine Mirza Ghulam Ahmad, indijski vjerski čelnik i samoproglašeni prorok koji je tražio obnovu islama.

ŽENEVA

Međunarodni odbor Crvenog križa (ICRC) objavio je u petak da je situacija u američkom zatvoru u zaljevu Guantanamo ozbiljna, nakon što je neutvrđen broj zatočenika stupio u štrajk glađu.

No, glasnogovornica ICRC-a Antonella Notari nije željela komentirati izjave branitelja da u štrajku sudjeluje 200 od 500 zatvorenika i da je njih 21 prisilno hranjeno.

"U tijeku je štrajk glađu, stanje je ozbiljno i pratimo razvoj događaja s velikom zabrinutošću", rekla je Notari.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙