FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 23. rujna 2005.(Hina) - Pregled važnijih događaja iz svijeta do4,30 sati.
ZAGREB, 23. rujna 2005.(Hina) - Pregled važnijih događaja iz svijeta do 4,30 sati.

NEW YORK

Hrvatska ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović govorila je u četvrtak na Sveučilištu Columbia u New Yorku o hrvatskoj vanjskoj politici, posebice o približavanju euro-atlanstkim integracijama.

Govoreći skupini profesora i studenata uglednog newyorškog Sveučilišta Columbia, Grabar-Kitarović je istaknula kako je Hrvatska napravila veliki napredak prema uključenju u Europsku uniju i NATO, ostvarivši funkcionirajuću demokraciju i tržišnu ekonomiju kao preduvjet za pristup ovim integracijama.

Ona je kazala kako hrvatska Vlada ulaže sve napore u provedbi Akcijskog plana za lociranje odbjeglog generala Ante Gotovine kako bi otklonila posljednju prepreku za postizanje pune suradnje s Haškim sudom što je uvjet za otpočinjanje pristupnih pregovora s EU-om.

Što se tiče NATO-a, hrvatska je ministrica naglasila da Hrvatska uspješno provodi Akcijski plan za članstvo u Sjevernoatlantskom savezu.

Jedno od pitanja upućenih hrvatskoj ministrici bilo je zašto Hrvatska želi tako žurno ući u EU i izgubiti nacionalni identitet, samo petnaest godina nakon što je postigla neovisnost za kojom je težila već stoljećima.

Grabar-Kitarović je rekla da ni jedna zemlja koja se uključila nije izgubila nacionalni identitet, niti izrazila želju da izađe iz ove nadnacionalne integracije te da Hrvatsku za ulazak u EU motivira želja da unutar nje osigura sigurnost, stabilnost te socijalni demokratski i ekonomski napredak.

Govoreći o dugogodišnjem graničnom sporu sa Slovenijom, Grabar-Kitarović je rekla kako Hrvatska sve više razmišlja da spor preda na rješavanje međunarodnom sudskom tijelu poput Suda za pravo mora, ili na arbitražu, ali da se Slovenija još nije suglasila s takvim rješenjem.

Grabar-Kitarović je posljednjih nekoliko dana u New Yorku sudjelovala na 60. Općoj skupštini UN-a.

BANJA LUKA

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Dragan Čavić u četvrtak uvečer je nakon sjednice predsjedništva SDS u Banjoj Luci novinarima izjavio kako će se ova stranka suprotstaviti napadima.

"SDS će se braniti svim raspoloživim sredstvima od pritisaka kojima je izložena u posljednje vrijeme" kazao je Čavić novinarima.

On je također rekao da je Predsjedništvo SDS razmatralo ' različite oblike političke borbe kao i odnos prema Vijeću ministara BiH, Vladi RS, ali i mogućnost da SDS pređe u oporbu'

Visoki predstavnik Paddy Ashdown je u četvrtak izjavio da je vlastima u Banjoj Luci ostalo vrlo malo vremena za dodatno razmišljanje i promjenu odluke kojom su prošlog tjedna odbili reformu policije.

WASHINGTON

Irak se kreće prema dezintegraciji, što izaziva strahova od pojave širih regionalnih sukoba, izjavio je u četvrtak saudijski ministar vanjskih poslova Saud al Faisal.

Kako je rekao, ne vjeruje da je Irak trenutačno u pravom građanskom ratu, ali da se trend kreće u tom smjeru.

Na pitanje novinara što Saudijsku Arabiju najviše brine u vezi s tim trendom, al Faisal je odgovorio: "To će odvući sve zemlje u regiji u sukob i to je najveća briga svih susjeda Iraka".

NEW YORK

Sjeverna Koreja je službeno zatražila od UN-a prekid slanja humanitarne pomoći do kraja ove godine, optužujući Sjedinjene Države da politiziraju humanitarne programe, izjavio je u četvrtak zamjenik sjevernokorejskog ministra vanjskih poslova Choe Su Hon.

On je novinarima rekao da je zahtjev osobno prenio glavnom tajniku UN-a Kofiju Annanu, dodavši kao još jedan razlog takve sjevernokorejske odluke i to da njegova zemlja ove godine ima "dobru žetvu".

No, Choe je istaknuo da su SAD povezivale humanitarnu pomoć s poštivanjem prava čovjeka, prisiljavajući službeni Pjongjang da otkaže cijeli program koji je sjevernokorejskom narodu omogućavao osim hrane i lijekove.

"Naša je vlada spremna omogućiti hranu narodu", kazao je Choe.

LISABON

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso izjavio je u četvrtak u Lisabonu da Bruxelles ima "plan D" utemeljen na "raspravama o idejama i dijalogu" kako bi se Europa ponovo postavila na noge nakon odbacivanja europskog ustava na referendumima u Francuskoj i Nizozemskoj.

"Europa se treba mijenjati", kazao je Barrosso.

"Vrijeme da se krene u napad. Predložit ćemo nekoliko ideja u određenom trenutku kako bi pokušali britanskom predsjedništvu pomoći u deblokiranju pregovora o europskom proračunu", dodao je.

"Krivo je vjerovati da se jedinstveno tržište moše održati bez socijalne kohezije, bez političke vizije i solidarnosti koja proizlazi iz činjenice da se pripada zajedničkom projektu. Kao što je krivo i vjerovati da možemo ostvariti političko jedinstvo bez ekonomske integracije", rekao je Barroso.

WASHINGTON

Guverner Teksasa Rick Perry zatražio je od predsjednika Georgea Busha raspoređivanje deset tisuća vojnika u toj saveznoj državi radi pomoći u akcijama spašavanja nakon prolaska uragana Rite.

Rita, uragan snage 4, teksaške obale bi trebao pogoditi u petak navečer ili subotu ujutro, prema predviđanjima Nacionalnog centra za uragane iz Miamija.

Pentagon, koji još nije odobrio taj zahtjev, odlučio je u Teksas uputiti helikoptere i komunikacijske stručnjake.

NEW YORK

Palestinski ministar vanjskih poslova Nasser Al-Kidwa u četvrtak je rekao da bi izraelsko povlačenje iz pojasa Gaze moglo dovesti do mira, ili onemogućiti konačno rješenje i povlačenje sa Zapadne obale.

U oštrom govoru pred Općom skupštinom UN, Al-Kidwa je izrazio pesimizam glede izraelskih namjera na Zapadnoj obali.

Zatražio je trenutačno zaustavljanje širenja naselja i gradnje razdvajajućeg zida koji, kako je rekao, uništava život desetaka tisuća Palestinaca.

Priznao je kako je izraelsko povlačenje iz Gaze važan događaj, ali je optužio Izrael da je to područje ostavio "potpuno uništeno", nazvavši okupaciju Gaze "jednom od najvećih nepravdi u novijoj povijesti".

RIM

Giulio Tremonti je ponovno od četvrtka uvečer ministar ekonomije talijanske vlade desnog centra premijera Silvije Berlusconija.

Silvio Berlusconi je poslije ostavke ministra ekonomije Domenica Siniscalca, koji je prije manje od godine dana zamijenio Tremontija, danas ponovno postavio starog ministra na čelo gospodarskog ministarstva u kojem je i ministarstvo blagajne.

Istodobno je Berlusconi oštro kritizirao djelovanje guvernera talijanske središnje banke, Antonija Fazija kazavši kako je njegov ostanak na čelu Banco d'Italija "nekompatibilan s vjerodostojnošću države".

Predsjednik republike Carlo Azeglio Ciampi potpisao je u četvrtak uvečer dekret kojim prihvaća ostavku Siniscalca i imenovanje Tremontija ministrom ekonomije i financija. Tremonti, koji je bio potpredsjednik vlade sada se ponovno vratio na ministarsko mjesto.

WASHINGTON

Američki predsjednik George Bush u četvrtak je objavio kako je jordanski kralj Abdallah II. prihvatio njegov zahtjev da se sastane s izraelskim premijerom Arielom Sharonom i predsjednikom palestinske samouprave Mahmudom Abasom.

"Jedna od stvari koju sam zatražio od Njegovog veličanstva je da se vidi s premijerom Sharonom i predsjednikom Abasom, kako bi pomogao mirovnom procesu. I on je ljubazno prihvatio", izjavio je Bush prilikom susreta s jordanskim kraljem u Bijeloj kući.

LOS ANGELES

Potres jakosti 4,7 stupnja po Richteru pogodio je u četvrtak srednji dio Kalifornije, objavili su američki seizmolozi, ali u podrhtavanju nije bilo žrtava niti je počinjena materijalna šteta.

Potres koji je zabilježen u 13,24 sata po lokalnom vremenu (20,24 po GMT-ju) osjetio se na području oko 130 kilometara sjevero-zapadno od Los Angelesa, objavio je američki Centar za geološki nadzor (USGS).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙