FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Skv: svijet u 4.30 sati

ZAGREB, 25. rujna 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja izsvijeta do 4.30 sati.
ZAGREB, 25. rujna 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja iz svijeta do 4.30 sati.

BATON ROUGE - Nijedna osoba dosad nije poginula nakon prolaska uragana Rita u subotu ujutro južnim dijelovima SAD-a, izjavio je direktor Savezne agencije za upravljanje krizom (Fema) David Paulison, dok, prema procjenama osiguravatelja, štete izazvane uraganom iznose između 2,5 i 5 milijardi dolara. Uragan Katrina je krajem kolovoza, kako je procijenjeno, izazvao štete u vrijednosti između 17 i 25 milijardi dolara.

TEHERAN - Rezolucija koju je izglasao Odbor guvernera Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) "nezakonita" je i "neprihvatljiva", izjavio je u subotu glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Hamid Reza Assefi, objavila je agencija Isna. "Odgovori Irana bit će poznati nakon ispitivanja rezolucije i povratka naših suradnika iz Beča", dodao je on. Odbor guvernera IAEA-e usvojio je s 22 glasa za, 12 suzdržanih i jednim protiv (Venezuela) europsku rezoluciju kojom se osuđuju nuklearne aktivnosti Irana i omogućuje prijava Vijeću sigurnosti UN-a.

MADRID - Automobil bomba eksplodirao je u subotu navečer u industrijskoj zoni nedaleko od gradića Berrocaleja de Aragone u središtu Španjolske nakon upozorenja koje je uputila baskijska separatistička organizacija ETA, javili su lokalni mediji. Novinska agencija Europa Press javila je da u eksploziji nije bilo ozlijeđenih. Eksplozija je najavljena anonimnim telefonskim pozivom u ime ETA-e, a tom se metodom baskijska separatistička organizacija služila i u prošlosti. Ako odgovornost ETA-e bude potvrđena, bit će to prvi napad te organizacije nakon srpnja.

WASHINGTON - Hrvatski ministar financija Ivan Šuker susreo se u subotu u Washingtonu s predstavnikom Europske investicijske banke (EIB) i tom prigodom su dvije strane najavile izradu strategije međusobne suradnje. Šuker, koji sudjeluje na godišnjoj skupštini MMF-a i Svjetske banke, pohvalio je u razgovoru s Thomasom Hackettom, novoimenovanim direktorom EIB-a za zajmove na području cijele Europe, dosadašnju uspješnu suradnju Hrvatske i EIB-a, priopćilo je hrvatsko izaslanstvo. Uspješna suradnja odražava se u uvjetima pod kojima se Hrvatska zadužuje kod EIB-a, a koji su jednaki uvjetima članica EU-a. Hackett je podupro prijedlog da dvije strane uskoro održe zajednički pregled portfelja svih zajmova, kojih je EIB do sada Hrvatskoj odobrio u iznosu od 700 milijuna eura.

WASHINGTON - Hrvatska će vjerojatno postići Milenijske razvojne ciljeve kojima je međunarodna zajednica zacrtala da se do 2015. godine prepolovi krajnje siromaštvo, smanji smrtnost djece, sva djeca obuhvate osnovnim obrazovanjem te obuzda širenje HIV/AIDS-a, objavila je u nedjelju Svjetska banka u novom izvješću. U izvješću "Milenijski razvojni ciljevi: Napredak i izgledi u zemljama Europe i središnje Azije" navedeno je kako je Hrvatska ili već ostvarila ili ima sve izglede da postigne ciljeve suzbijanja siromaštva, jednakosti spolova, smrtnosti djece i majki te suzbijanja HIV/AIDS-a i drugih prenosivih bolesti.

Za postizanje pune obuhvaćenosti djece osnovnim obrazovanjem rečeno je da je sada teško reći hoće li biti do kraja ostvareno, a za ostvarenje pristupa zdravoj pitkoj vodi i kanalizaciji izvješće kao i za niz drugih zemalja nije imalo dovoljno podataka da bi procijenilo hoće li biti postignut. Izvješće, koje je obuhvatilo većinom tranzicijske zemlje istočne Europe i središnje Azije, procijenjuje kako, iako su one bliže ostvarenju UN-ovih ciljeva nego druga područja u razvoju, mnoge od njih trebaju još dosta učiniti da bi ih postigle. U izvješću se upozorava da su potrebni posebni napori u zemljama središnje i jugoistočne Europe gdje žive Romi budući da su oni najsiromašnija i najbrže rastuća manjina u toj regiji.

WASHINGTON - Kanadski Srbin koji je prije deset godina pomagao u držanju vojnih promatrača UN-a kao talaca u BiH osuđen je u Ottawi na tri godine zatvora. Kandski sudac Douglas Rutheford rekao je izričući presudu da manja kazna ne bi odrazila gnušanje Kanađana prema djelima osuđenog Nicholasa Ribića za vrijeme dok je bio pripadnik snaga bosanskih Srba u svibnju 1995., piše list Ottawa Citizen. Ribić (31), čiji su roditelji Srbi, sudjelovao je u otmici dvojice UN-ovih vojnih promatrača, Kanađanina bojnika Patricka Rechnera i češkog bojnika Oldricha Zidlika koje su Srbi oteli kako bi zaustavili NATO-ovo bombardiranje, te je prenosio prijetnje da će taoci biti ubijeni ako bomardiranje ne prestane. Slika bojnika Rechnera privezanog za gromobran je 26. svibnja 1995. emitirana diljem svijeta.

BANJA LUKA - Općinski i gradski organi Srpske demokratske stranke (SDS) dobili su presliku odluke visokog predstavnika Paddy Ashdowna prema kojoj se toj stranci praktično zabranjuje obavljanje bilo kakvih finansijskih transakcija, prenose u nedjelju 'Nezavisne novine'. Prema pisanju lista, u ponedjeljak će se održati sastanak najviših organa stranke na kojem bi se trebalo odlučiti o budućoj policiti SDS nakon najnovijih mjera OHR-a. Zamjenik predsjednika SDS-a Mladen Bosić potvrdio je da je pismo iz OHR-a stiglo i da ono stvara uvjete za ukidanje stranke jer onemogućava plaćanje računa SDS. Visoki predstavnik je u četvrtak optužio SDS da vodi BiH u izolaciju, navodeći da je međunarodna zajednica dala Vladi RS-a rok od još nekoliko dana da prihvati reformu policije utemeljenu na načelima EU.

MOSTAR/NEUM - Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine pozvala je u subotu svoje zastupnike u državnome parlamentu da glasuju protiv novog Zakona o javnom RTV sustavu tvrdeći kako se tim zakonom i nedavnom presudom Ustavnoga suda ozakonjuje neravnopravnost Hrvata u BiH te prejudicira građanski model ustroja zemlje. Ta je stranka najavila kako je uputila priziv Sudu za ljudska prava u Strasbourgu gdje će zatražiti izmjenu zakona i uspostavu zasebnog kanala na hrvatskome jeziku pri javnoj RTV. Ustavni sud BiH, uz protivljenje dvoje hrvatskih sudaca, nedavno je ocijenio kako se Zakonom o RTV sustavu ne ugrožavaju vitalni nacionalni interesi Hrvata u BiH, a što tvrde i predstavnici međunarodne uprave u zemlji. Zakon o RTV sustavu trebao bi se krajem mjeseca naći pred zastupnicima državnog Doma naroda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙