FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Skv: svijet u 4.30 sati

ZAGREB, 29. rujna 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja izsvijeta u 4.30 sati.
ZAGREB, 29. rujna 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja iz svijeta u 4.30 sati.

BRUXELLES - Sastanak Radne skupine EU-a za procjenu hrvatske suradnje s Haškim sudom najvjerojatnije će se održati u ponedjeljak ujutro, neposredno prije sastanka europskih ministara vanjskih poslova na kojemu bi se trebali otvoriti pristupni pregovori s Turskom, doznaje se u srijedu iz diplomatskih izvora. Konačna potvrda sastanka trebala bi uslijediti u četvrtak nakon sjednice COREPER-a, tijela koje čine veleposlanici država članica EU-a i koje priprema sastanke Vijeća ministara. Predstojeći sastanak Radne skupine održat će se na ministarskoj razini. Na njemu bi trebala sudjelovati i glavna haška tužiteljica Carla del Ponte, a premijer Sanader je u utorak u Strasbourgu najavio da će on osobno predvoditi hrvatsko izaslanstvo.

RAMALLAH - Izralelski vojnici ubili su rano u četvrtak dvojicu palestinskih militanata u selu Burqin, kod grada Jenina na sjeveru Zapadne obale, objavili su palestinski očevici i izraelske snage sigurnosti. Vojnici potpomognuti s nekoliko oklopnih vozila ušli su u selo i sukobili se s skupinom militanata nakon što su pretražili nekoliko kuća, prenose očevici. Izraelski radio potvrdio je, pozivajući se na vojne dužnosnike, da su vojnici u Burqinu ubili sva palestinska militanta. Akcija je izvedena petoga dana operacije "Prva kiša" koju izraelska vojska provodi na Zapadnoj obali protiv više od 400 palestinskih militanata, većinom čelnika i pripadnika Hamasa i Islamskog jihada.

GAZA Palestinski čelnik Mahmud Abas potvrdio je u srijedu u Gazi da će se 20. listopada u Washingtonu sastati s američkim predsjednikom Georgeom W. Bushom. Predsjednik palestinske samouprave obratio se novinarima nakon povratka iz Kaira, gdje se sastao s egipatskim predsjednikom Hosnijem Moubarakom i najavio je posjet Sjedinjenim Državama. U Kairu je glavni palestinski pregovarač Saeb Erakat pozvao Busha da izvrši pritisak na Izrael i postigne prekid zračnih napada u pojasu Gaze.

KAIRO - Egipatske sigurnosne snage u srijedu su ubile glavnog osumnjičenika za atentate na Sinaju, priopćilo je egipatsko ministarstvo unutarnjih poslova. Musa Mohammad Salem Badrane (27), rođen u gradu al-Arish (Sinaj), ubijen je u unakrsnoj pucnjavi s policijom u brdskom području Jabal Halal, u središtu Sinaja, dodaje se u priopćenju. U atentatima u Šarm el-Šeiku 23. srpnja poginulo je gotovo 70 osoba. Dana 15. kolovoza dva kanadska vojnika iz Međunarodnih promatračkih snaga (FMO) ranjena su u al-Gori, u eksploziji bombe kućne izrade. U listopadu 2004., 34 osobe su poginule u eksploziji automobila bomba u ljetovalištu Taba, također na Sinaju. Sigurnosni izvori potvrdili su da su trojica kamikaza koji su izveli atentate u Šarm el-Šeiku bili beduini, članovi ekstremne islamističke skupine čiji je vođa uhićen.

KERBALA - Američke snage službeno su u srijedu prepustile iračkim snagama nadzor sigurnosti svetog šijitskog grada Kerbale, južno od Bagdada, javlja AFP. Generalu Karimu Hasnaui, zapovjedniku policije u Kerbali, iračku zastavu predao je dužnosnik američkih snaga. Kerbala je nakon Najafa drugi irački grad čija sigurnost u potpunosti prelazi u ovlasti iračkih snaga.

BRIGHTON - Britanski ministar zadužen za Sjevernu Irsku Peter Hain pozvao je u srijedu naoružane protestantske skupine da se razoružaju, kao što je učinila Irska republikanska armija (IRA). "IRA je uništila svoj arsenal, lojalističke (protestantske) paravojne snage moraju sada učiniti to isto", rekao je Peter Haim pred zastupnicima laburističkog kongresa u Brightonu. Kanadski general John de Chastelain, zadužen za razoružanje u Irskoj, objavio je u ponedjeljak da je arsenal IRA-e potpuno uništen. Britanski premijer Tony Blair trebao bi otići u Sjevernu Irsku u listopadu ako službeni stručnjaci potvrde da je IRA prekinula svaki oblik ilegalnih akcija, rekao je jedan izvor blizak britanskoj vladi, prenosi AFP.

BERLIN - Drugi razgovori o eventualnom sastavljanju tzv. velike koalicije demokršćanske Unije CDU/CSU i Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) održani u srijedu poslijepodne nisu donijeli konkretne rezultate u pogledu početka pregovora ili pitanja tko će postati novim njemačkim kancelarom. Predsjednik SPD-a Franz Muentefehring izjavio je nakon susreta da su razgovori bili "plodni", a njemački kancelar Gerhard Schroeder koji je prisustvovao susretu ocijenio je razgovore "uspješnima". Kandidatkinja Unije CDU/CSU Angela Merkel koja je predvodila demokršćansko izaslanstvo ocijenila je da su razgovori protekli u "ozbiljnom i konstkruktivnom" tonu. Unija CDU/CSU i SPD se unatoč tomu nisu dogovorili oko najspornijeg pitanja, a to je pitanje funkcije kancelara u novoj vladi.

PRIŠTINA - Zapovjednik kosovske policije u Gnjilanu pukovnik Dejan Janković ranjen je u srijedu u blizini Starog Kačanika, priopćila je policija. Janković je ranjen u ruku kad su nepoznati napadači zapucali na automobil u kojemu su bili on i njegov vozač koji nije ozlijeđen. Policija je priopćila da je Janković prebačen u bolnicu, ali nije navela druge pojedinosti. Janković je 14. rujna imenovan za regionalnog zapovjednika kosovske policije u Gnjilanu. Ubrzo nakon napada posebna postrojba kosovske policije u Gnjilanu počela je istragu.

MOSTAR - Općinsko vijeće Rama/Prozor danas je odbilo zahtjev mjesnih hrvatskih roditelja da se ukine nedavna odluka Općinskog vijeća kojom se utemeljuje posebna osnovna škola na bosanskom jeziku, potvrdio je u srijedu predsjednik Općinskog vijeća Rama/Prozor Sead Čolak. Općinsko vijeće Rama/Prozor, u kojem su u većini hrvatski zastupnici HDZ BiH i bošnjački zastupnici Stranke demokratske akcije, nedavno je odlučilo da se iz dosadašnje mjesne Osnovne škole "Marko Marulić", koju su pohađala i hrvatska i bošnjačka djeca, utemelji posebna škola pod nazivom "Alija Isaković" namijenjena bošnjačkoj djeci. Takva odluka Općinskog vijeća Rama/Prozor izazvala je kritike međunarodnih dužnosnika u BiH te predstavnika oporbenih političkih stranaka u BiH.

BANJA LUKA - Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Paddy Ashdown započeo je konzultacije s veleposlanicima EU-a o mogućnosti da se dužnosnicima i zastupnicima Republike Srpske, koji su protiv europskih načela o reformi policije i puta BiH u euroatlantske integracije, zabrani izdavanje viza za ulazak u europske zemlje, izjavio je "Nezavisnim novinama" od četvrtka izvor blizak međunarodnim diplomatskim krugovima. Isti izvor rekao je kako je Vlada RS u svibnju ove godine dala instrukcije dužnosnicima i zastupnicima RS-a u zajedničkim institucijama BiH da se moraju ponašati u skladu s odlukama Narodne skupštine RS-a, čak i kada se radi o pitanjima koja nisu u njezinoj nadležnosti. "Ovakve odluke izravno blokiraju rad tih institucija i opstruiraju napore BiH da se što brže približi europskim integracijama i da ispoštuje pravila i načela na kojima inzistira EU", navodi izvor "Nezavisnih novina".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙