FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 2. listopada 2005.(Hina) - Pregled važnijih događaja iz svijetado 4,30 sati.
ZAGREB, 2. listopada 2005.(Hina) - Pregled važnijih događaja iz svijeta do 4,30 sati.

OSIJEK/ZAGREB

Hrvatski premijer Ivo Sanader izjavio je u subotu u Osijeku kako je jučerašnji sastanak s glavnom haaškom tužiteljicom Carlom del Ponte za njega bio očekivan, ali i iznimno važan za njezinu konačnu ocjenu.

Premijer je izjavio da su glavnoj haaškoj tužiteljici iznesena postignuća u primjeni Akcijskog plana, te dodao kako očekuje da će Radna skupina, koja se sastaje u ponedjeljak u Luxembourgu prije redovitog susreta Vijeća ministara EU, "primjereno vrednovati naša postignuća, a odluka je na ministrima vanjskih poslova Europske unije".

"Ne mogu niti želim prognozirati ili prejudicirati odluke Europske unije, ali i ovom prigodom želim odbaciti povezivanje Hrvatske i Turske. Svaka zemlja ima svoj put, kriterije i uvjete koje treba ispuniti te držim kako je krajnje neprimjereno da se špekulira trguje li se u Europi s jednima ili s drugima", rekao je premijer Sanader.

Predsjednik SDP-a Ivica Račan izjavio je u subotu da, unatoč oštrim ocjenama glavne haške tužiteljice, očekuje da će Hrvatska u ponedjeljak biti bliže datumu pregovora o ulasku u Europsku uniju nego što je bila do sada. "Mislim da ima razloga za optimizam. Očekujem da će Hrvatska u ponedjeljak biti bliže pregovorima nego je sada", rekao je Račan nakon sjednice Glavnog odbora SDP-a.

ANKARA/ISTANBUL

Noć prije nego će se odlučiti o turskoj europskoj sudbini, premijer Recep Tayyip Erdogan rekao je austrijskom kancelaru Wolfgangu Schuesselu da Turska neće prihvatiti privilegirano partnerstvo kao alternativu punopravnom članstvu, javili su turski mediji a prenosi agencija AP.

Erdogan je Schuesselu rekao da austrijski prijedlog nije opcija koju bi Turska mogla prihvatiti, a agencija Anadolija također je priopćila da je Erdogan iz istog razloga nazvao i austrijskog predsjednika.

Kako međutim prenosi agencija France presse, Erdogan je u Ankari u subotu navečer novinarima kazao kako je imao "pozitivan" telefonski razgovor sa Schuesselom. "Naš je razgovor protekao u vrlo pozitivnom i ugodnom ozračju", rekao je Erdogan.

ANKARA

Turski predsjednik Ahmet Necdet Sezer pozvao je u subotu navečer Europsku uniju (EU) da ne podiže "zid predrasuda" prema njegovoj zemlji.

"Podizanje zida predrasuda neće koristiti nikome. Svaka nova prepreka koja bi bila postavljena pred nas bila bi u stvari nova cigla u zidu koji će blokirati i samu Europu", rekao je predsjednik Sezer u posebnoj izjavi, koju prenosi istanbulski list Hurriyet.

Sezer je kazao da je Turska prihvatila sve napredne svjetske suvremene i univerzalne vrijednosti. Drži da je takvoj Turskoj mjesto u europskoj zajednici naroda, dodavši da samo punopravno članstvo u EU može zadovoljiti ambicije i želje njegovog pučanstva.

BANJA LUKA Predsjedajući Predsjedništva BiH Ivo Miro Jović i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragan Čović u subotu su u Banjoj Luci iskazali suglasnost da u BiH postoji kriza vlasti, ali su naglasili da to ne može biti razlogom za raspisivanje prijevremenih izbora.

Ivo Miro Jović je poručio članovima Vijeća ministara BiH da se "udruže i rade, jer preostaje još godinu dana do novih izbora u BiH", a prijevremeni izbori bili bi, kako je rekao, "bacanje novca".

Predsjednik HDZ BiH također je odbacio mogućnost održavanja prijevremenih i izbora uopće prije nego što se donese novi Ustav BiH.

Čović je najavio sastanak predstavnika parlamentarnih stranaka radi dogovora o tome kako će BiH funkcionirati do narednih izbora.

ZAGREB/DŽAKARTA

U napadima na Baliju, koji su očito počinili teroristi, po najnovijim podacima, najmanje su 32 osobe poginule, a 101 je ranjena, prenosi agencija France presse.

Agencija dodaje da je indonezijski predsjednik Susilo Bambang Yudhoyono potvrdio da se radi o "terorističkom napadu".

"Jasno je da se radi o terorističkim napadima", rekao je šef države u izjavi koju je prenijela televizija.

Nekoliko bombi gotovo je istovremeno eksplodiralo u dvama turističkim područjima na Baliju u subotu. Bombe su eksplodirale u 19.30 po lokalnom vremenu u dvama restoranima punim stranaca i Indonežana, na području poznate plaže Jimbaran i u blizini prepunog kupovnog centra gradića Kuta.

Australski ministar vanjskih poslova Alexander Downer izjavio je da bi i za današnji napad mogla biti odgovorna Džama Islamija.

Napade na Baliju odmah su osudile Sjedinjene Države, Velika Britanija i Francuska.

"SAD su uz indonezijski narod i vladu", rekla je američka državna tajnica Condoleezza Rice.

Kako prenosi agencija AP, britanski premijer Tony Blair osudio je "užasne napade na Baliju" i obećao je svoju potporu borbi indonezijske vlade protiv terorizma.

Francuski predsjednik Jacques Chirac poslao je pismo svom indonezijskom kolegi u kojem osuđuje napade i izražava sućut obiteljima žrtava.

Napade je osudio i glavni tajnik UN-a Kofi Annan.

KABUL

Članice NATO-a razmatraju opcije za rješavanje razlika oko uloge svojih snaga u Afganistanu u vrijeme dok je Sjevernoatlantski savez sve bliži preuzimanju stranih vojnih operacija u toj zemlji, rekao je u subotu visoki dužnosnik NATO-a u Kabulu.

Vojnici SAD-a predstavljaju dvije trećine stranih snaga u Afganistanu i Amerika razmatra smanjivanje broja svojih vojnika u toj zemlji zbog situacije u Iraku. Sjedinjene Države pokušavaju nagovoriti europske saveznice da preuzmu na sebe više tereta u borbi protiv talibanskih pobunjenika.

NATO trenutačno predvodi odvojenu mirovnu operaciju u Afganistanu, ISAF, koja ima 12.500 vojnika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙