FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijetu u 4,30 sati

ZAGREB, 22. rujna 2005.(Hina) - Pregled najznačajnijih vijesti izsvijeta do 4,30 sati:
ZAGREB, 22. rujna 2005.(Hina) - Pregled najznačajnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati:

NEW YORK

Narasta spoznaja da Hrvatska čini sve što može u suradnji s Haškim sudom i sve je bliže postizanje konsenzusa među zemljama Europske unije da je ta suradnja potpuna, rekla je u srijedu u New Yorku hrvatska ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović. "Ja vjerujem doista i imam taj dojam iz razgovora s kolegama da postoji svijest da postoji vrlo konkretan napredak na ispunjavanju Akcijskog plana, da je raspoloženje prema Hrvatskoj sve otvorenije i sve bolje i da smo blizu postizanja konsenzusa", rekla je Grabar-Kitarović za Hinu. Grabar-Kitarović je, međutim, kazala da ne želi špekulirati o datumu sljedećeg susreta radne skupine EU-a za procjenu Hrvatske suradnje s Haškim sudom jer ne želi podizati očekivanja u Hrvatskoj niti prejudicirati odluku Europske unije. Ministrica Grabar-Kitarović se u New Yorku sastala i sa crnogorskim ministrom vanjskih poslova Miodragom Vlahovićem i s njim razgovarala o crnogorskoj inicijativi za kompenzaciju ratnih šteta koje je srpsko-crnogorska agresija nanijela Dubrovniku.

Grabar-Kitarović je rekla Bulatoviću kako Hrvatska podržava mirno rješenje odnosa između Srbije i Crne Gore o pitanju njihove državne zajednice koje ne bi trebalo narušiti stabilnost u hrvatskom susjedstvu.

Hrvatska ministrica je tijekom boravka u New Yorku lobirala za članstvo Hrvatske za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti u mandatu 2008-2009 koju Hrvatska sada sve više ističe u bilateralnim i na međunarodnim susretima.

NEW YORK

Hrvatska se u srijedu u Ujedinjenim narodima založila za što ranije stupanje na snagu Ugovora o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih pokusa (CTBT) i pozvala zemlje koje ga još nisu ratificirale da to učine bez odgađanja. "Skoro devet godina nakon što je Ugovor otvoren za potpisivanje izgleda da smo još uvijek daleko od njegova zaživljavanja i postajanja univerzalnim instrumentom na polju nuklearnog razoružanja", rekla je hrvatska ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović na konferenciji o CTBT-u održanoj u stožeru UN-a u New Yorku. Ona je kazala da je ta činjenica "veliko razočaranje" te da treba pojačati napore kako bi se uvjerile zemlje koje još trebaju ratificirati Ugovor kako bi stupio na snagu da to učine "bez odgađanja i bez uvjeta". Ugovor su od 1996., kada ga je usvojila Opća skupština UN-a, potpisale 175, a ratificirala 121 država, ali još nije stupio na snagu jer ga nije ratificiralo 12 država koje imaju nuklearna postrojenja na svom teritoriju. Među njima su u Sjedinjene Države, jedan od inicijatora Ugovora, kao i Kina, Iran i Izrael te Sjeverna Koreja koja ga nije ni potpisala. Cilj Ugovora je zabrana nuklearnih pokusa, ograničavanje nuklearnog oružja u svijetu te suradnja na području nuklearne sigurnosti.

BEIRUT

Libanonski predsjednik Emil Lahoud najavio je u srijedu da će ostati na dužnosti do kraja mandata 2007. godine unatoč pozivima da podnese ostavku nakon što su četvorica njegovih savjetnika optužena za sudjelovanje u atentatu na premijera Rafika Hariria. Nagađanja o Lahoudovoj ostavci potaknuli su protusirijski kršćanski parlamentarni zastupnici najavljujući da su spremni za izbore ako Lahoud odstupi i ako se raspišu prijevremeni izbori. Uhićenje četvorice Lahoudovih savjetnika, među njima šefa predsjednikovih čuvara Mustaphe Hamadana tijekom UN-ove istrage o ubojstvu Hariria 14. veljače, potaknulo je antisirijsku parlamentarnu većinu da zatraži ostavku predsjednika.

ZAGREB

Odbor stalnih predstavnika, (COREPER) tijela koji čine veleposlanici zemalja članica EU, odlučio je u četvrtak na sastanku u Bruxellesu sazvati novi sastanak Radne skupine EU za Hrvatsku na razini ministara vanjskih poslova, ali datum i mjesto sastanka još nisu službeno određeni, piše "Večernji list" u svom prvom izdanju od četvrtka. Dnevnik navodi kako bi do sastanka Radne skupine trebalo doći nakon posjeta glavne haaške tužiteljice Carle del Ponte Zagrebu 30. rujna a prije sastanka ministarskog vijeća u Luxembourgu 3. listopada. Britanski predstavnik je tijekom sastanka COREPER-a kolege obavijestio o rezultatima sastanka Radne skupine u New Yorku i izjavio kako se od Hrvatske očekuje da "punu suradnju s Haagom nastavi i nakon pokretanja pregovora", prenosi "Večernji list"

LJUBLJANA

Slovenski predsjednik Janez Drnovšek u srijedu je u razgovoru sa predsjednikom kanadskog parlamenta Peterom Millikenom rekao da Slovenija ima dobre odnose sa svim državama zapadnog Balkana, priopćio je nakon razgovora ured slovenskog predsjendika. Milliken se zanimao za suradnju Slovenije s područjem zapadnog Balkana i ulogu Slovenije, a Drnovšek je rekao da je Slovenija sa svim tim državama u vrlo dobrim odnosima i naglasio značenje europske perspektive tog prostora. Za europsku perspektivu tih država Slovenija će ulagati sve svoje snage s kojima raspolaže, ali je na Balkanu još uvijek potrebna vojna i politička prisutnosti međunarodne zajednice, ocijenio je slovenski predsjednik u razgovoru.

BELFAST

Zabranjena Irska republikanska armija (IRA) mora brzo ispuniti obećanje dano 28. srpnja razoružanju i prestanku svih prijetećih aktivnosti, rekao je u srijedu britanski ministar za Sjevernu Irsku Peter Hain. Britanska i irska vlada očekuju od IRA-e da u idućih nekoliko tjedana potvrdi da je uništila zalihe oružja, što bi bio važan preokret u 12-godišnjem mirovnom procesu.

WASHINGTON

Uragan Rita ojačao je do kategorije 5 s vjetrovima koji pušu brzinom 265 kilometara na sat, objavio je u srijedu Nacionalni centar za uragane na Miamiju na Floridi. To je najviša kategorija koju mogu doseći takve oluje, a Sjedinjene Države pogodile su dosad samo tri uragana tog intenziteta. Predviđa se da će Rita oslabiti kada ovoga vikenda dođe do Teksasa, no unatoč tome evakuacija stanovništva je u tijeku.

UJEDINJENI NARODI

Britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw zatražio je u srijedu od Irana, na nenajavljenom sastanku s iranskim kolegom, da promjeni stav o nastavku obogaćivanja urana. Iranski šef diplomacije Manouchehr Mottaki inicirao je sastanak u sjedištu Ujedinjenih naroda dok je odbor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u Beču raspravljao o europskoj deklaraciji kojom se predlaže prijava Irana Vijeću sigurnosti. Velika Britanija, Francuska i Njemačka nisu uspjele prošloga tjedna uvjeriti iranskog predsjednika Mahmouda Ahmadinedžada da zaustavi obogaćivanje urana, postupka koji prethodi dobivanju nuklearnog goriva koje se može iskoristiti u proizvodnji atomskog oružja.

WASHINGTON

Još uvijek pod pritiskom kritika zbog spore reakcije na uragan Katrina, američki predsjednik George W. Bush i njegovi najviši suradnici u srijedu su pokušali uvjeriti javnost u svoju sposobnost da izbjegnu ponavljanje problema s posljedicama nedavnog uragana. Bush je preventivno proglasio izvanredno stanje za savezne države Teksas i Louisiana, a za koordinaciju akcije pomoći nastradalim područjima ovlastio je ministarstvo domovinske sigurnosti i Saveznu agenciju za krizna stanja (FEMA). Ministar domovinske sigurnosti Michael Chertoff je izjavio da se stanovništvo pokušava evakuirati što je prije moguće, dok je vršitelj dužnosti direktora FEMA-e David Paulison ustvrdio da agencija u suradnji s Pentagonom pokušava na vrijeme osigurati sve potrebne namirnice. Tako su već pripremljene zalihe vode, leda i hrane za Teksas, a za pomoć su spremni i helikopteri Obalne straže. U međuvremenu, već je evakuirano ili se za evakuaciju priprema više od 1,3 milijuna stanovnika Teksasa i Louisiane, a vlasti su pozvale i ostale stanovnike priobalnog područja da napuste domove prije nego uragan Rita u subotu stigne do Teksasa. Prognostičari kažu kako bi Rita mogla biti najjači uragan koji je ikada pogodio Teksas.

BAGDAD/NEW YORK

Urednik iračkog dnevnog lista al-Safir te djelatnica iračke državne televizijske postaje al-Iraqiya ubijeni su u dva odvojena napada u sjevernoiračkom gradu Mosulu, objavile su u srijedu tamošnje policijske vlasti. Firas al-Maadhidi, koji je vodio ured lista al-Safir u Mosulu te bio urednik lokalnog lista al-Masar, je ustrijeljen u utorak navečer, i to sa šest metaka. Na Ahlam Youssef, tehničarku s državne televizije, te njenog supruga i dijete je pak pucano u srijedu, pri čemu je ona ubijena, a dijete joj je teško ranjeno.

HUIXQUILUCAN

Meksički ministar javne sigurnosti Ramon Martin Huerta poginuo je u padu helikoptera nedaleko Mexico Cityja, a nesreću nije preživjelo niti osam ostalih putnika, među kojima su bili i drugi državni dužnosnici, potvrđeno je u srijedu navečer. Meksički predsjednik Vicente Fox je u televizijskom obraćanju potvrdio ovu vijest te je rekao kako je pad helikoptera Bell 412 "strašna nesreća", no nije naveo i razloge nesreće. Meksički su mediji pak već započeli sa spekulacijama o mogućim uzrocima pada helikoptera, odnosno o mogućoj upletenosti narko kartela. Naime, Huerta je bio sred išnja osoba u borbi protiv krijumčarenja droge i jedan od najbližih Foxovih suradnika, a s njim su u helikopteru bili i Tomas Valencia, njegov zamjenik i čelni čovjek federalne prevencijske policije te inspektor Nacionalne komisije za ljudska prava Jose Antonio Bernal.

NEW YORK

Albanija je pozvala u srijedu u Ujedinjenim narodima (UN) da se Kosovu dopusti da odabere uvjetnu nezavisnost od Srbije i Crne Gore. Albanski ministar vanjskih poslova Besnik Mustafaj rekao je na Općoj skupštini UN-a da konačni status Kosova "treba biti temeljen na slobodnoj volji kosovskog naroda izražene na demokratski način", uz jamčenje prava etničkim manjinama. "U tom kontekstu, uvjetna nezavisnost Kosova bi omogućila međunarodnoj zajednici da neko vrijeme nadzire puni razvoj kosovskih institucija i društva, kao jamstvo Srbima i ostalim manjinama", rekao je Mustafaj. Pomoćnik ministra vanjskih poslova Srbije i Crne Gore Miomir Udovički na to je odgovorio kako su oni iznenađeni da je Albanija promijenila svoju politiku te da zagovara nezavisnost Kosova. "Ovaj zahtev prejudicira budući status Kosova (...) prije nego što su razgovori o tom pitanju uopće započeli. To ne doprinosi nužnoj suradnji između Beograda i Tirane, niti stabilnosti u regiji", rekao je Udovički. Podsjetio je "da je Kosovo dio Srbije i da će se razgovori o budućem statusu te pokrajine voditi između Beograda, Prištine i međunarodne zajednice".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙