FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4.30 sati

ZAGREB, 30. rujna 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja izsvijeta do 4.30 sati.
ZAGREB, 30. rujna 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja iz svijeta do 4.30 sati.

WASHINGTON

Američki Hrvati počeli su u četvrtak potpisivanje peticije hrvatskoj Vladi od koje traže da ne dopusti izručenje novinara Josipa Jovića Haškom sudu i pružaju potporu i drugim hrvatskim novinarima koje je ICTY optužio za nepoštivanje suda. Potpisivanje peticije putem e-maila pokrenula je u Washingtonu dr. Danica Ramljak, hrvatska znanstvenica i potpredsjednica Hrvatske kuće, nevladine udruge iz Washingtona koja promiče hrvatsku kulturu i odnose Hrvatske i SAD-a. Peticiju, koja je istovjetna onoj koju je u četvrtak pokrenuo ogranak Hrvatskog novinarskog društva u Splitu, potpisalo je prvoga dana više od 200 osoba iz Amerike, ali i Engleske, Švicarske i Francuske, rekla je za Hinu Danica Ramljak. Među njima su i ugledni hrvatski znanstvenici, novinari, odvjetnici, liječnici i umjetnici iz dijaspore, rekla je ona. "Ovim činom pružamo potporu slobodi govora kao jednom od temeljnih odličja demokracije i to nam nitko, pa ni (glavna tužiteljica Haškog suda) Carla del Ponte ne može ugušiti", rekla je Ramljak. Haški sud je u srijedu izdao nalog za uhićenje Jovića, novinara splitske Slobodne Dalmacije, nakon što se nije pojavio na Sudu kako bi se izjasnio o krivnji prema optužnici za nepoštivanje suda. ICTY je Jovića i još trojicu hrvatskih novinara optužio za nepoštivanje suda zbog objavljivanja imena i iskaza zaštićenog svjedoka sa suđenja generalu Tihomiru Blaškiću 1998.

ZAGREB - Umjesto zasebnih sastanaka hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića i premijera Ive Sanadera s glavnom haškom tužiteljicom Carlom del Ponte, u petak će se u vili Weiss održati njihov zajednički sastanak, na kojem će se raspravljati o primjeni vladina akcijskog plana za lociranje generala Gotovine, izvješćima za radnu skupinu EU i drugim pitanjima, najavio je visoki vladin izvor, naglasivši kako je sastanak iznimno važan za odluku EU-a o pristupnim pregovorima s Hrvatskom, koja se očekuje 3. listopada. Na sastanku će sudjelovati i glavni državni odvjetnik Mladen Bajić, glavni koordinator provedbe Akcijskog plana, koji je tužiteljicu izvijestio o razgovorima koje su hrvatski istražitelji obavili s Hrvojem Petračom u zatvoru u Grčkoj.

ZAGREB - Potpredsjednik slovačke vlade Pal Csaky, koji s izaslanstvom boravi u posjetu Hrvatskoj, u četvrtak se u sastao s članovima Odbora za vanjsku politiku i Odbora za europske integracije. Član saborskog Odbora za vanjsku politiku Miomir Žužul izrazio je zadovoljstvo visokom razinom odnosa dviju država, te naglasio da u ovom trenutku za Hrvatsku ne postoji važnije pitanje od početka pregovora s EU-om. Csaky je naglasio da Hrvatska u Slovačkoj ima prijatelja koji želi javno iskazati svoju potporu hrvatskoj težnji ka europskim integracijama i početku pregovora. Pala Csakyja primila je i potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor, koja se zahvalila na slovačkoj potpori pri ulasku Hrvatske u EU. Csaky je izrazio nadu u skori početak pregovora Hrvatske za punopravno članstvo u Uniji i stavio hrvatskoj Vladi na raspolaganje i sva iskustva slovačkih stručnjaka koji su sudjelovali u procesima priključenja EU-u.

BAGDAD

Najmanje je 85 osoba ubijeno, a 110 ih je ranjeno u četvrtak u trima eksplozijama automobila bomba u šijitskome gradu Baladu, izvijestio je natporučnik Adel Abdallah iz gradske policije. U ranijem izvješću izvora u ministarstvu unutarnjih poslova govorilo se o najmanje 37 mrtvih i 50 ranjenih u tom gradu 70 kilometara sjeverno od Bagdada. Među ubijenima je 22 djece i 35 žena, rekao je Abdallah. Sat nakon tog niza atentata, automobil bomba naletio je na konvoj vojnog časnika u Adhamiji, četvrti na sjeveru Bagdada, priopćio je izvor u ministarstvu unutarnjih poslova koji nije naveo nikakve brojke.

DEN HAAG/ZAGREB - Početak suđenja "vukovarskoj trojci" oficira JNA, optuženih za pokolj na Ovčari, pomaknut je s 3. na 10. listopada na zahtjev obrane, objavio je u četvrtak Haški sud. Raspored za otvaranje suđenja Mili Mrkšiću, Miroslavu Radiću i Veselinu Šljivančaninu je izmijenjen. Odobrivši zahtjev obrane za odgodom, sudac Kevin Parker naložio je da se predraspravna konferencija održi u ponedjeljak 10. listopada, kada će početi i uvodna riječ optužbe, priopćeno je iz ICTY-ja. "U ponedjeljak i utorak, 10. i 11. listopada, optužba, a ako želi i obrana, trebaju iznijeti uvodnu riječ, a optužba treba početi s izvođenjem dokaza u ponedjeljak 25. listopada", stoji u nalogu suca Parkera.

SVETI STEFAN

Glavna tužiteljica ICTY-a Carla del Ponte susrela se u četvrtak navečer u crnogorskom ljetovalištu na Svetom Stefanu sa crnogorskim predsjednikom Filipom Vujanovićem, a u petak prije podne trebala bi razgovarati i sa premijerom Milom Đukanovićem. U susretu sa Vujanovićem, kako stoji u priopćenju iz predsjedničkog ureda, Carla del Ponte je izjavila kako je zadovoljna kontinuitetom i suradnjom sa Crnom Gorom, te je izrazila uvjerenje da će tako biti i u budućnosti. Vujanović je ponovio punu predanost Crne Gore suradnji sa Tribunalom. "Ova suradnja interes je državne politike Crne Gore, u čemu će se i dalje angažirati svi njeni organi", kazao je Vujanović.

ALŽIR

Birališta na referendumu o nacionalnoj pomirbi u Alžiru zatvorena su u četvrtak u 20.00 sati po mjesnom vremenu i počelo je prebrojavanje glasova, priopćila je javna televizija. Nakon zatvaranja birališta nisu bili poznati nikakvi službeni podatci o odazivu birača koji je u 17.00 sati po mjesnom vremenu bio 65,15 posto, prema posljednjem izvješću ministarstva unutarnjih poslova. Rezultati glasovanja trebali bi se objaviti u petak, na konferenciji za tisak koju je sazvao ministar unutarnjih poslova Nuredin Yazid Zerhuni. Više od 18.300.000 birača trebalo se očitovati o prijedlogu predsjedničke "Povelje za mir i nacionalnu pomirbu" kojom bi se trebali završiti sukobi u kojima je od 1992. u Alžiru poginulo 150.000 ljudi, a više tisuća ih je nestalo, prema službenim podatcima.

AJACCIO

Jedna je raketa ispaljena u četvrtak navečer na poslovni prostor uz prefekturu u Ajacciu, na francuskoj Korzici, pri čemu nije bilo ljudskih žrtava, izjavio je za AFP visoki policijski dužnosnik. Kako navodi dužnosnik, ured je oštećen i popucali su prozori barem na jednom katu zgrade, a osoba koja je u trenutku eksplozije bila u uredu prošla je bez ozljeda. Istražitelji su u blizini pronašli cijev raketnog bacača. U četvrtak navečer još nije bilo poznato je li napad povezan s obustavom prometa trajektne kompanije SNCM prema luci Marseille i korzičkim lukama Bastia i Ajaccio. U četvrtak poslijepodne tridesetak nacionalističkih militanata i članova sindikata na silu su ušli u korzičku skupštinu koja je raspravljala o prijedlogu kojim se traži prekid suđenja pomorcima koji su oteli brod Pascal Paoli kako bi prosvjedovali protiv privatizacije SNCM-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙