FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 3. listopada 2005.(Hina) - Pregled važnijih događaja iz svijetado 4,30 sati:
ZAGREB, 3. listopada 2005.(Hina) - Pregled važnijih događaja iz svijeta do 4,30 sati:

LUXEMBOURG

Ministri vanjskih poslova EU-a završili su u ponedjeljak rano ujutro izvanredni sastanak u Luxembourgu bez dogovora oko pregovoračkog okvira za Tursku, stoga je britansko predsjedništvo odlučilo u ponedjeljak nastaviti pregovore o Turskoj i pomaknuti za kasnije sastanak Radne skupine za Hrvatsku, potvrdilo je britansko predsjedništvo EU-a. Britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw je potvrdio na konferenciji za novinare oko 01.00 sati ujutro da će se sastanak Radne skupine za Hrvatsku održati tek nakon rasprave o Turskoj. U ponedjeljak u 9.30 sati, kada je trebao započeti sastanak Radne skupine za Hrvatsku, ministri vanjskih poslova EU-a ponovno će se vratiti na tursko pitanje. Ministar Straw je najavio da će predsjedništvo EU-a i izaslanstvo Austrije zajedno s Europskom komisijom nastaviti raditi usuglašavanju spornih dijelova predloženog pregovoračkog okvira tijekom cijele noći. Austrijska ministrica vanjskih poslova Ursula Plassnik izjavila je skupini novinara da je na izvanrednom sastanku ministara vanjskih poslova, koji je počeo u nedjelju u 19.30 sati i trajao do ranih jutarnjih sati, ipak postignut određeni napredak. I nakon višesatnih pokušaja uvjeravanja u nedjelju navečer na izvanrednom sastanku ministara vanjskih poslova u Luxembourgu, Austrija je ustrajala u svom stajalištu da ne prihvati predloženi pregovorački okvir za Tursku, bez čega ne mogu početi pristupni pregovori, planirani za ponedjeljak u 17.00 sati. Bez pregovaračkog okvira, koji se mora usvojiti jednoglasno, pregovori s Turskom ne mogu početi. Beč se već tjednima protivi formulaciji u predloženom pregovoračkom okviru u kojem stoji da je "zajednički cilj pregovora članstvo", u otvorenom procesu, čiji se ishod ne može zajamčiti, a da bi u slučaju neuspjeha pregovora Turska bila povezana s EU-om "najčvršćim mogućim vezama". Austrija želi da se u tekst unese alternativa punopravnom članstvo, to jest da da pregovori mogu rezultirati i privilegiranim partnerstvom. Beč također inzistira na tome da se što prije otvore pregovori s Hrvatskom.

LUXEMBOURG

Hrvatska bi mogla dobiti novi datum za početak pregovora s EU-om u studenom, ako glavna haška tužiteljica Carla del Ponte ocijeni da je suradnja s Haškim sudom poboljšana i ako njezina ocjena bude pozitivnija od prethodne, doznaje se u nedjelju navečer iz diplomatskih izvora. "Ako glavna tužiteljica kaže da je suradnja poboljšana i ako njezino izvješće bude pozitivnije od prethodnog te ako ocijeni da Akcijski plan daje dobre rezultate, Radna skupina EU-a mogla bi ministrima vanjskih poslova predložiti odluku o otvaranju pristupnih pregovora s Hrvatskom na prvom sljedeću sastanku Vijeća ministara 7. studenoga", rekao je izvor. Odluka o otvaranju pregovora s Hrvatskom mogla bi biti popraćena zasebnom deklaracijom u kojoj bi se Hrvatsku upozorilo na mogućnost prekida pregovora u slučaju nesuradnje s Haškim sudom. Radna skupina EU-a za procjenu hrvatske suradnje s Haškim sudom sastat će se u ponedjeljak u Luxembourgu kako bi razmotrila je li Hrvatska ispunila zadnji uvjet za početak pregovora. Odmah nakon toga počinje redoviti mjesečni sastanak Vijeća EU-a na kojem bi trebala biti donesena odluka. Da bi se taj scenarij ostvario potrebno je još ukloniti zadnju prepreku za početak pristupnih pregovora s Turskom. "Ne bude li prolaza za Tursku, ni Hrvatska ne može očekivati pozitivnu odluku", rekao je dobro obaviješteni izvor.

WASHINGTON

Američki list The New York Times u nedjelju je objavio tekst o nalogu za uhićenje koji je izdao Haški sud za Josipa Jovića, jednog od pet hrvatskih novinara koje je Sud optužio jer su objavili ime zaštićenog svjedoka i dijelove njegova svjedočenja u slučaju Tihomira Blaškića. Mada je Jović prvi novinar podložan uhićenju jer se nije pojavio na Sudu, Haški sud je već ranije imao trvenja s medijima koji su djelujući kao politički lobiji u Srbiji, Hrvatskoj i Bosni Hercegovini namjerno otkrivali imena tajnih svjedoka koje su smatrali neprijateljskim ili objavljivali njihovo svjedočenje, kaže NYT. Optužnice pet hrvatskih novinara potiču nekoliko pitanja, upozorava NYT. Zašto je Haški sud ignorirao najranije otkrivanje imena zaštićenog svjedoka u dva druga hrvatska lista 1997., pita se NYT navodeći da su publikacije čiji su novinari optuženi objavili ime i svjedočenje tek 2000., 2001. i 2004. List se također pita zašto Haški sud izdaje optužnice sada te dodaje kako je sam sud 1997. na svojoj web stranici objavio sudsku odluku u kojoj je upotrijebio ime zaštićenog svjedoka. Identitet svjedoka postao je javna tajna u Hrvatskoj, a haško tužiteljstvo ga je opisalo u službenim dokumentima kao "visokog političara koji ima važnu državnu odgovornost". Ipak, sudski nalozi i dalje zabranjuju pominjanje njegova imena ili otkrivanje njegova svjedočenja u kontekstu slučaja Blaškić, kaže NYT.

BERLIN

U naknadnim izborima za novi saziv Bundestaga u izbornoj jedinici Dresden I CDU-ov kandidat Andreas Laemmel osvojio je direktni mandat čime je demokršćanska Unija CDU/CSU povećala prednost u parlamentu za jedno mjesto te sada sa 226 zastupnička mandata raspolaže s 4 mjesta više nego Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD). Prema privremenom službenom rezultatu SPD je osvojio 27,9, CDU 24,4, Lijeva stranka 19,7, Liberlai 16,6 te stranka Zelenih 7,1 posto glasova 220 000 birača u izbornoj jedinici Dresden I. Iako je SPD osvojio više tzv. drugih glasova, CDU-ov kandidat osvojio je više tzv. prvih glasova koji određuju direktne mandate u Bundestagu. Do ovakvog ishoda je došlo jer je CDU pozivao svoje birače da demokršćanima daju prvi glas jer je jedino tako bilo moguće da CDU osvoji direktni mandat. Vodeći demokršćanski političari pozvali su nakon ishoda izbora kancelara Gerharda Schroedera da napokon odustane od pretenzija na kancelarsku fotelju u novoj vladi te da to mjesto prepusti predvodnici najjače frakcije u Bundestagu Angeli Merkel. Prema nekim procjenama njemački kancelar Schroeder bi se na sutrašnjoj proslavi Dana ujedinjenja mogao izjasniti o tomu hoće li kancelarsko mjeto ustupiti Angeli Merkel te tako otkloniti i posljednju prepreku koja stoji na putu formiranja koalicijske demokršćansko - socijaldemokratske vlade.

DŽEDA

Saudijski ministar vanjskih poslova Princ Saod al-Faysal otvorio je u nedjelju navečer u Džedi sastanak arapskog odbora podrške Iraku prijedlogom da Arapska liga održi konferenciju koja bi omogućila svim skupinama te zemlje da se dogovore o budućem ustavu. Ta konferencija bi omogućila "nacionalni konsenzus o ustavu i jamčila bi sudjelovanje svih iračkih stranaka u političkom procesu", rekao je princ u govoru na otvorenju sastanka ministarskog odbora Arapske lige zaduženom za izradu strategije podrške Iraku. To je prvi sastanak tog odbora osnovanog u rujnu. Konferencija koju želi organizirati princ Saoud, omogućila bi okupljanje svih iračkih skupina pod pokroviteljstvom Arapske lige", čemu bi prethodio posjet glavnog tajnika Lige Amr Mousse Bagdadu. Tekst budućeg iračkog ustava koji će 15. listopada biti stavljen na referendum, dobio je podršku prijelaznog parlamenta, ali ga kritiziraju suniti koji nakon bojkotiranja izbora u siječnju, strahuju da će biti marginalizirani.

WASHINGTON/SEATTLE

Američki Hrvati iz savezne države Washington priredili su u nedjelju cjelodnevni festival hrvatske kulture u Seattleu s glazbom, plesovima, narodnim nošnjama i predstavljanjem hrvatske povijesti, "CroatiaFest". Ovo je drugi po redu godišnji CroatiaFest, na kojem su se sastali američki Hrvati sjeverozapadne američke obale kako bi predstavili svoj etnički i kulturni identitet, povijest i staru domovinu. U Seattle Centeru su s hrvatskom narodnom glazbom i plesovima nastupile brojne skupine iz savezne države Washington uključujući orkestar Ruže Dalmatinke, plesni ansambl Vela Luka, folklorni ansambl Radost te tamburaški orkestar Kardinal Stepinac iz kanadskog Vanocuvera. "Svrha CroatianFesta je da održi i pojača svijest o hrvatskoj kulturi u hrvatskoj zajednici i ojača povezanost s domovinom", rekao je za Hinu počasni hrvatski konzul u Seattleu Frank Brozovich, jedan od organizatora festivala. Bila je to prigoda i za promociju hrvatskog turizma koju je priredila Hrvatska turistička zajednica iz New Yorka. Predstavljene su i narodne nošnje iz hrvatskih krajeva iz kojih su došli američki Hrvati koji danas žive u državi Washington. Hrvata tu danas ima oko 30.000, računajući sve generacije useljenika, a većinom su došli iz Dalmacije i Gorskog Kotara, a ima ih i iz Metkovića i okolice te Hercegovine.

BRATISLAVA

Jednu osobu se smatra nestalom u nedjelju nakon požara na rumunjskom brodu s belgijskim i norveškim turistima koji je plovio Dunavom na jugu Slovačke, doznaje se od vatrogasaca. Ranije su vatrogasci i policija naveli da se radi o francuskim turistima, ali je kasnije utvrđeno da se radi o Belgijancima. Čini se daje nestala osoba profesionalna pjevačica koja je radila na brodu, rekao je kapetan, prenosi AFP. Pedesetak Norvežana i tridesetak Belgijanaca nalazilo se na brodu, čiju posadu sačinjava pedesetak Rumunja i dvije osobe srpskog državljanstva, doznaje se od vatrogasaca, prenosi agencija France presse. Promet Dunavom je obustavljen.

NEW YORK - Najmanje 21 osoba je poginula, a još 27 ih je ozlijeđeno u nedjelju poslijepodne u prevrtanju turističkog broda na jezeru u području planina Adirondack na sjeveru savezne države New York. Brod 'Ethan Allen' prevrnuo se na jezeru Lake George udaljenom oko 80 kilometara od grada Albany, a na njemu je bilo 47 putnika, grupa Kanađana starije životne dobi. Jedini član posade, kapetan broda je preživio nesreću. Vlasti istražuju da li je uzrok nesreće bila vodena brazda koja je ostala za većim turističkim brodom, koji je prošao u blizini. Vremenski uvjeti u vrijeme nesreće su naime bili vrlo povoljni.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙