FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 4.30

ZAGREB, 14. rujna 2005.(Hina) - Pregled važnijih događaja do 4,30sati.
ZAGREB, 14. rujna 2005.(Hina) - Pregled važnijih događaja do 4,30 sati.

NEW YORK

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić razgovarao je jučer u New Yorku s predstavnicima američkih židovskih organizacija o odnosima Hrvatske i Izraela i povratu židovske imovine u Hrvatskoj.

Mesić, koji će od 14. do 16. rujna sudjelovati na summitu UN-a, sastao se u New Yorku s predstavnicima utjecajnih američkih židovskih organizacija B'nai B'rith i Antidefamation League.

Hrvatski veleposlanik u Sjedinjenim Državama Neven Jurica nakon susreta razgovor je okarakterizirao kao "vrlo sadržajan i otvoren" i rekao hrvatskim novinarima da je "nadogradio već postojeće temelje za daljnje odnose između Izraela i Republike Hrvatske i pomoći američkih židovskih organizacija u tim odnosima".

On je kazao da su razgovori vođeni o uznapredovalim odnosima između Izraela i Hrvatske u svjetlu sadašnjeg otvaranja diplomatskog predstavništva Izraela u Hrvatskoj i dolaska prvog izraelskog rezidentnog veleposlanika u Hrvatsku.

Posebni savjetnik hrvatskog predsjednika Budimir Lončar je rekao kako su dvije strane istaknule "da su odnosi između Izraela i Hrvatske danas vrlo stabilni, da su ušli u fazu pune suradnje, otvorenosti pa čak i prijateljstva".

BEOGRAD

Bosanski Srbin Sredoje Lukić, optužen za ratne zločine počinjene tijekom rata u BiH, predao se jučer srpskim vlastima u Bosni, izjavio je dužnosnik vlade SCG.

Sredoja Lukića, u bijegu od kasnih 90-ih, Haški je sud 2000. godine optužio za zločine protiv čovječnosti, potvrdio je Rasim Ljajić, ministar zadužen za suradnju s tribunalom u Den Haagu.

Milan Lukić, bratić Sredoja Lukića, uhićen je u kolovozu u Argentini, također zbog ratnih zločina. Trenutno čeka na izručenje Haškom sudu (ICTY).

Milana i Sredoja Lukića te Mitra Vasiljevića ICTY tereti za likvidaciju muslimana u Višegradu.

NEW YORK

Opća skupština Ujedinjenih naroda usvojila je u utorak ublaženi završni dokument o razvitku, globalnoj sigurnosti i ljudskim pravima, borbi protiv terorizma te reformi Svjetske organizacije o kojem će odlučivati svjetski čelnici na summitu UN-a.

Nakon dugih pregovora zemlje su postigle kompromisni dokument u kojem su se mnoge napredne ideje o borbi protiv siromaštva u svijetu i reformi Ujedinjenih naroda izgubile u dobrohotnim općenitostima.

U dugom poglavlju o razvitku pozdravljena je namjera mnogih razvijenih zemalja da do 2015. povećaju pomoć nerazvijenima na 0,7 posto bruto domaćeg proizvoda, a podrazumijevaju se da postoje zemlje poput Sjedinjenih Država koje to ne prihvaćaju.

Dogovoreni dokument od 35 stranica podržava uspostavu novog Vijeća za ljudska prava koje bi trebalo zamijeniti diskreditirano UN-ovo Povjerenstvo za ljudska prava, ali ne spominju se pojedinosti i kriteriji za to novo tijelo.

U dokument nije uključena definicija terorizma, a ideje za reformu upravljanja UN-om, načetim skandalom s iračkim programom "nafta za hranu", razvodnjene su nastojanjem zemalja u razvoju da kroz Opću skupštinu zadrže nadzor nad upravom i proračunom na račun glavnog tajnika.

Diplomati su izrazili zadovoljstvo i takvim dokumentom.

Na sastanku sudjeluje i hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.

WASHINGTON

Američki predsjednik George W. Bush po prvi put je jučer priznao svoju odgovornost glede sporosti u pružanju pomoći žrtvama uragana Katrina.

"Katrina je bacila svijetlo na ozbiljne probleme glede sposobnosti odgovora na prirodne katastrofe, i to na svim razinama vlade. Što se tiče savezne vlade koja nije u potpunosti obavila svoj posao, ja preuzimam punu odgovornost. Želim znati što je dobro a što loše učinjeno", kazao je Bush.

Više od 15 dana nakon drame koju je 29. kolovoza uzrokovao uragan Katrina, predsjednik, kojemu u anketama naglo pada popularnost, održat će u četvrtak navečer govor kojim će se obrati američkom narodu, objavila je Bijela kuća.

Prema najnovijim podacima, u uraganu Katrina je 513 ljudi izgubilo živote.

BANJA LUKA

Nakon neuspjelih razgovora o reformi policije u Bosni i Hercegovini (BiH), Vlada Republike Srpske (RS) podnijela je parlamentu izvješće u kojem navodi da je u razgovorima s ostalim čimbenicima u BiH predložila sporazum po kojem javna sigurnost mora ostati u nadležnosti entiteta i da se tek nakon pet godina raspravlja o mogućem prijenosu policijskih ovlasti na državu BiH.

U ponedjeljak kasno navečer prekinuti su razgovori o reformi policijskih snaga u BiH jer su predstavnici RS tvrdili da nemaju mandat za potpisivanje sporazuma koji je pripremilo Vijeće ministara BiH. Po tom prijedlogu, koji je srpska strana odbila, trebalo bi među ostalim ukinuti ministarstva unutarnjih poslova u entitetima i sve njihove ovlasti prepustiti ministarstvu na državnoj razini BiH.

Europska komisija je već ranije upozorila da očekuje postizanje sporazuma kojim će se osigurati isključive ovlasti policije na državnoj razini BiH, zatim uklanjanje političkih utjecaja iz rada policije kao i organizacija policijskih oblasti koje se neće poklapati sa sadašnjim entitetskim granicama.

LJUBLJANA

Već i samo spominjanje mogućnosti da bi u Sloveniji mogla biti sagrađena još jedna nuklearna centrala uz onu u Krškom alarmirala je Austrijance, osobito njene južne pokrajine Korušku i Štajersku, a guverner Koruške Joerg Haider jučer je oštro prosvjedovao protiv te mogućnosti.

Kako je jučer, prenoseći vijesti austrijske agencije APA, prenijela slovenska tiskovna agencija STA, koruška pokrajinska vlada na čelu s Haiderom pozvala je austrijsku saveznu vladu da Sloveniji uputi diplomatski prosvjed i "podsjeti je na njezine međunarodne obveze", a prosvjedovala je i predsjednica odbora za okoliš saveznog parlamenta Eva Glawsnig, najavivši o tome temeljitu raspravu.

Sve je krenulo još u ponedjeljak viješću APA-e da vlasnik slovenskog dijela nuklearke Krško, tvrtka Eles-Gen, razmišlja o novoj nuklearci jer je Sloveniji do 2014. godine zbog sve veće potrošnje električne struje potreban energetski objekt jačine krške nuklearke.

BAGDAD

Američke su snage jučerašnjem napadu na pobunjeničko uporište u Hadithi, oko 260 kilometara sjeverozapadno od glavnog grada, koristile i zračne udare a u toj je akciji poginulo četvero iračkih pobunjenika dok je jedna osoba, za koju se vjeruje da je povezana s Al'Qaidom, uhićena.

Amerikanci su borbenim zrakoplovima napali i grad Qaim, oko 320 kilometara sjeverozapadno od Bagdada, izvijestili su stanovnici. U tom su gradu izbili žestoki sukobi između pobunjenika i koalicijskih snaga.

Niti jug Iraka nije u utorak mirovao. Iz Basre je stigla vijest da je u eksploziji mine postavljene uz cestu živote izgubilo četvero ljudi, no vlasti za sada ne mogu potvrditi nacionalnost žrtava.

Grad Tal Afar, na sirijskoj granici, pod kontrolom je američkih i iračkih postrojbi nakon što su iz njega u sveobuhvatnoj akciji protjerani ili likvidirani pobunjenici.

PRIŠTINA

Pukovnik Kosovske policijske službe Dejan Janković novi je zapovjednik Regionalne policije u Gnjilanu, objavila je jučer Kosovska policijska služba.

Pukovnik Janković je prvi Srbin na čelu neke Regionalne policijske postaje na Kosovu. U Kosovskoj policijskoj službi je za pripadnike manjinskih zajednica osigurano sudjelovanje srazmerno veličini manjinskih zajednica na Kosovu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙