FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 4,30 SATI

ZAGREB, 10. rujna 2005.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijih događajado 4,30 sati.
ZAGREB, 10. rujna 2005.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijih događaja do 4,30 sati.

WASHINGTON

Privremeni podatci o žrtvama uragana Katrina na jugu Sjedinjenih Država 29. kolovoza govore u petak o 204 mrtva, doznaje se od službenog izvora.

"Najnovije izvješće koje je potvrđeno u petak ujutro govori o 204 mrtva", rekla je za AFP službena predstavnica Agencije za izvanredna stanja u Mississippiju (MEMA) Sandra Raffialdi.

Raniji službeni podatci govorili su o 152 mrtva. Ipak, guverner države Haley Barbour rekao je da očekuje između 200 i 300 mrtvih. Nakon ovih novih podataka, ukupan broj žrtava popeo se na 329, među kojima je 118 mrtvih u Louisiani i sedam u Floridi.

WASHINGTON

Sjedinjene Države ponovno su se u petak usprotivile ukidanju embarga Europske unije na prodaju oružja Kini, pošto je europski dužnosnik rekao da se takva odluka dugoročno neće moći izbjeći.

Državna tajnica Condoleezza Rice kazala je na konferenciji za tisak da će sa svojim europskim kolegama postaviti to pitanje na rubu Opće skupštine Ujedinjenih naroda koja će se sljedećeg tjedna održati u New Yorku.

"Mislim da smo vrlo jasno izrekli svoje stajalište o mogućem ukidanju embarga na prodaju oružja Kini", rekla je Riceova.

SAD se protivi ukidanju embarga koji je uveden nakon gušenja prosvjeda na trgu Tien an Men 1989. u Pekingu. Plaši se da će se to protumačiti kao davanje neograničene punomoći antidemokratskoj politici kineskih čelnika i poremetiti ravnotežu snaga u Aziji.

SOLUN

Ruski predsjednik Vladimir Putin poletio je u petak navečer za Moskvu iz solunske zrakoplovne luke nakon dvodnevnog posjeta sjeveru Grčke, koji je zaključio hodočašćem na goru Atos, pravoslavno svetište, javlja grčka novinska agencija Ana (neslužbeno).

Bez pristupa novinara i uz jake sigurnosne mjere, predsjednik Putin je gotovo sedam sati proveo na Svetoj Gori, što je prvi posjet nekog ruskog predsjednika tom svetištu u koje je ženama zabranjen pristup.

Putin je ovaj poluprivatan posjet sjeveru Grčke započeo u četvrtak navečer razgovorom s grčkim premijerom Kostasom Karamanlisom kojega je tema bila razvoj bilateralnih gospodarskih odnosa.

BERLIN

Njemački kancelar Gerhard Schroeder "od sveg srca" je čestitao egipatskom predsjedniku Hosniju Mubaraku koji je u petak proglašen pobjednikom na prvim predsjedničkim izborima u Egiptu na kojima je sudjelovalo više kandidata.

"Dobili ste uvjerljiv mandat za nastavak vaše politike u trenutku presudnom za vašu zemlju i za čitavu regiju. Možete nastaviti putem demokratskih reforma koje ste započeli u svojoj zemlji", rekao je kancelar u priopćenju.

Predsjednik Hosni Mubarak pobjednik je prvih pluralnih predsjedničkih izbora u Egiptu, s 88,6 posto glasova birača.

TIRANA

Novi albanski premijer, bivši predsjednik Sali Berisha, obećao je da će promicati gospodarske reforme i suzbijati korupciju, u petak u prigodi svog prvog govora u parlamentu, nakon pobjede desne koalicije na parlamentarnim izborima 3. srpnja.

"Moja se vlada obvezuje da će započeti program gospodarskih, političkih i institucijskih reforma radi jačanja prave pravne države koja će odgovarati europskim normama", kazao je Berisha, vođa Demokratske stranke koja zajedno sa saveznicima iz desnice ima u parlamentu 81 od 140 zastupničkih mjesta.

Berisha koji je prošlog tjedna imenovan za premijera obećao je da će zatražiti ukidanje imuniteta za sve zastupnike u albanskom parlamentu koji se također, kako je rekao, moraju podložiti transparentnosti i zakonu".

Makroekonomska stabilnost, borba protiv siromaštva, razvoj turizma, "transparentna" privatizacija strateških sektora gospodarstva i strana ulaganja jesu među prioritetima Berishe koji se vraća na vlast nakon osam godina provedenih u oporbi.

STOCKHOLM

Osoba osuđena za ubojstvo švedske ministrice vanjskih poslova Anne Lindh prije dvije godine bit će premještena iz zatvora u psihijatrijsku kliniku, doznaje se od upravitelja zatvora.

Mijailo Mijailović koji je s nekoliko uboda nožem ubio Annu Lindh, vrlo popularnu švedsku političarku, dok je ona bez tjelesnih čuvara kupovala u jednoj stockholmskoj robnoj kući 10. rujna 2003. godine.

"On nije dobro", rekao je Christer Karlsson, upravitelj zatvora u Kumli, gdje Mijailović od prosinca prošle godine izdržava doživotnu zatvorsku kaznu.

Karlsson nije rekao kada će Mijailović biti upućen u psihijatrijsku kliniku u Sundsvallu, u središnjoj Švedskoj.

"To će se uskoro dogoditi", rekao je Karlsson AP-u u telefonskom razgovoru.

U prosincu prošle godine Vrhovni sud osudio je Mijailovića na doživotni zatvor, poništivši odluku nižeg suda koji ga je osudio na boravak u psihijatrijskoj ustanovi.

WASHINGTON

Irački predsjednik Jalal Talabani izjavio je u petak u Washingtonu da su veze njegove zemlje s Iranom "dobre i normalne".

"Veze između Irana i Iraka su dobre i normalne i mi nemamo problema s Irancima", rekao je na konferenciji za tisak, unatoč čestim optužbama da irački pobunjenici dobivaju potporu iz Irana i da Teheran želi utjecati na irački politički proces.

Poglavar iračke države koji je bio gost radija Glas Amerike (VOA), istaknuo je da Iran podupire proces političke normalizacije u njegovoj zemlji i obećao je da će raditi na tome da se zatvaranjem granice onemogući svaka pomoć pobunjenicima u Iraku.

Talabani je rekao da je zadovoljan što Bagdad uspijeva "sačuvati prijateljske odnose sa Sjedinjenim Državama i s Iranom istodobno", unatoč napetim vezama između Washingtona i Teherana.

Irački predsjednik treba se u srijedu u Washingtonu sastati s američkim predsjednikom Georgeom W. Bushom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙