FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dom naroda Parlamenta BiH bez Hrvata usvojio zakon o RTV-u

SARAJEVO,5. listopada(Hina) - Dom naroda Parlamenta Bosne i Hercegovineusvojio je u srijedu zakon o javnom radio-televizijskom sustavu štoje, uz reformu policije, bio posljednji do sada neispunjeni zahtjevkojega je, kao preduvjet početku pregovora o stabilizaciji ipridruživanju, postavila Europska komisija.
SARAJEVO,5. listopada(Hina) - Dom naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine usvojio je u srijedu zakon o javnom radio-televizijskom sustavu što je, uz reformu policije, bio posljednji do sada neispunjeni zahtjev kojega je, kao preduvjet početku pregovora o stabilizaciji i pridruživanju, postavila Europska komisija.

Zakon, koji je izazvao brojne nesuglasice zbog protivljenja Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ) njegovu usvajanju, na kraju je stupio na snagu zahvaljujući glasovima bošnjačkih i srpskih zastupnika u Domu naroda, dok su hrvatski zastupnici ponovo glasovali protiv.

Tijekom prethodnih rasprava o ovom zakonu i nakon što ga je prihvatio Zastupnički dom, hrvatski su zastupnici pokrenuli postupak zaštite vitalnog nacionalnog interesa tražeći da se o njegovom sadržaju očituje Ustavni sud BiH.

Ustavni je sud međutim zaključio kako su prigovori hrvatskih zastupnika na sadržaj zakona neutemeljeni te da on ne ugrožava nacionalni interes Hrvata u BiH.

HDZ BiH, odnosno zastupnici te stranke u Parlamentu BiH, drže kako bi u državi kakva je BiH javni radio-televizijski sustav morao i praktično, a ne samo teorijski, jamčiti pravo na uporabu jezika konstitutivnih naroda te su stoga tražili uspostavu posebnog programa koji bi emitirao samo na hrvatskom jeziku.

Zakon kakav je sada stupio na snagu uređuje funkcioniranje javnog RTV sustava i utvrđuje postojanje javnog RTV sustava na državnoj razini, te RTV Federacije BiH i RTV Republike Srpske.

U okviru sustava, koji je nazvan korporacijom javnih RTV servisa, predviđena je uspostava posebnih organizacijskih jedinica u Sarajevu, Banjoj Luci i Mostaru, u kojima bi se ubuduće proizvodio program.

Zakon potvrđuje pravo na ravnopravnu uporabu jezika konstitutivnih naroda, ali ne i postrojanje odvojenih nacionalnih kanala.

Predstavnici HDZ BiH ranije su najavili kako će nastaviti borbu za uspostavu radijskog i televizijskog programa na hrvatskom jeziku te da će, držeći i dalje kako su Hrvatima u BiH ugroženi pravo na jezik i kulturu, ovaj problem nastojati i internacionalizirati.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙