FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HDZ BiH protiv novog zakona o RTV sustavu

MOSTAR/NEUM, 24. rujna 2005. (Hina) - Hrvatska demokratska zajednicaBosne i Hercegovine pozvala je u subotu svoje zastupnike u državnomeparlamentu da glasuju protiv novog Zakona o javnom RTV sustavu tvrdećikako se tim zakonom i nedavnom presudom Ustavnoga suda ozakonjujeneravnopravnost Hrvata u BiH te prejudicira građanski model ustrojazemlje.
MOSTAR/NEUM, 24. rujna 2005. (Hina) - Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine pozvala je u subotu svoje zastupnike u državnome parlamentu da glasuju protiv novog Zakona o javnom RTV sustavu tvrdeći kako se tim zakonom i nedavnom presudom Ustavnoga suda ozakonjuje neravnopravnost Hrvata u BiH te prejudicira građanski model ustroja zemlje.

"Traži se od hrvatskih zastupnika u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH da ne glasuju za ovaj štetni Zakon. Ostale dužnosnike iz reda hrvatskog naroda u BiH, obvezujemo, u okviru njihove ovlasti, da iskoriste sve pravne lijekove za vraćanje i utvrđivanje otetih temeljnih ljudskih prava hrvatskog naroda u oblasti javnog informiranja u BIH", ističe se u priopćenju HDZ-a BiH nakon zasjedanja Predsjedništva, Središnjeg odbora i Nacionalnog vijeća te stranke u Neumu.

Ta je stranka najavila kako je uputila priziv Sudu za ljudska prava u Strasbourgu gdje će zatražiti izmjenu zakona i uspostavu zasebnog kanala na hrvatskome jeziku pri javnoj RTV.

Ustavni sud BiH, uz protivljenje dvoje hrvatskih sudaca, nedavno je ocijenio kako se Zakonom o RTV sustavu ne ugrožavaju vitalni nacionalni interesi Hrvata u BiH, a što tvrde i predstavnici međunarodne uprave u zemlji.

"Ustavni sud BiH svojom štetnom odlukom, više političke nego pravne naravi, umjesto da štiti ustav ... svojim stajalištima u odluci zauzima se za unitarni građanski model ustavnog ustroja BiH", stoji u priopćenju HDZ-a BiH.

Zakon o RTV sustavu trebao bi se krajem mjeseca naći pred zastupnicima državnog Doma naroda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙