FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Janša: Proglašenje ekološke zone nije zaoštravanje odnosa s RH

LJUBLJANA, 3. listopada 2005.(Hina) - Proglašavanje slovenske zaštitneekološke zone i epikontinentalnog pojasa ne predstavlja zaoštravanjeodnosa s Hrvatskom, izjavio je u ponedjeljak navečer u razgovoru zaRTV Slovenija slovenski premijer Janez Janša, upitan ne znači li zakonkoji u utorak donosi slovenski parlament zaoštravanje i neuspjehdosadašnje politike njegove vlade prema susjednoj državi.
LJUBLJANA, 3. listopada 2005.(Hina) - Proglašavanje slovenske zaštitne ekološke zone i epikontinentalnog pojasa ne predstavlja zaoštravanje odnosa s Hrvatskom, izjavio je u ponedjeljak navečer u razgovoru za RTV Slovenija slovenski premijer Janez Janša, upitan ne znači li zakon koji u utorak donosi slovenski parlament zaoštravanje i neuspjeh dosadašnje politike njegove vlade prema susjednoj državi.

"Ne bih rekao da je to neuspjeh. To je suvereno pravo koje Slovenija ima kao pomorska država", rekao je Janša. Slovenski premijer je dodao da je svoj ekološki zaštitni pojas proglasilo mnogo država i da "svaka država koja ima more ima to pravo".

"Slovenija to čak radi prekasno, što je rezultat pogrešne strategije iz 90-ih godina", rekao je Janša, podsjećajući da je prije izmjena pomorskog zakonika prije dvije godine u Sloveniji vrijedila doktrina da je Slovenija geografski prikraćena država koja ne može proglašavati zaštitne pojaseve na moru izvan svojih teritorijalnih voda.

"Sve države uz Jadransko more koje imaju to pravo već su proglasile zaštitne zone ili su na putu da to učine", rekao je Janša, dodajući da zato nema smisla da Slovenija s proglašenjem čeka.

"To nije nikakvo zaoštravanje (prema Hrvatskoj). Zakon je jasan i u onom dijelu gdje se odnosi na prethodno određivanje precizne granice na moru predviđa da se to učini u dogovoru. To smo Hrvatskoj dali do znanja. Da oni nisu žurili sa zaštićenim ekološkim pojasom, ne bismo niti mi", rekao je Janša u razgovoru za RTV Slovenija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙