FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 23. rujna 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 21 sat.
ZAGREB, 23. rujna 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 21 sat.

WASHINGTON - Sastanak ministara financija G7, na kojem se se okupili predstavnici glavnih svjetskih gospodarstava, počeo je u petak u Washingtonu, doznaje se od izaslanstava. Ministri financija i guverneri centralnih banaka zemalja G7 sastali su se kako bi pokušali koordinirati svoje politike suočeni s porastom cijene nafte i prijetnjom uzleta tečajeva ako uragan Rita ponovno ovog vikenda zadesi Meksički zaljev gdje se nalazi velik dio američkih postrojenja za rafiniranje. Taj sastanak okuplja ministre financija Njemačke, Kanade, Sjedinjenih Država, Velike Britanije, Francuske, Italije i Japana.

MIAMI - Uragan Rita koji prijeti jugu Sjedinjenih Država, oslabio je u petak i prešao u kategoriju 3 prema Saffir-Simpsonovoj ljestvici koja ima pet stupnjeva, priopćilo je u četvrtak Nacionalno središte za uragane sa sjedištem u Miamiju, u Floridi. Vjetrovi koje je uragan izazvao puhali su brzinom od 210 km na sat dok se uragan Rita nalazio 305 km jugoistočno od Galvestona u Teksasu, precizirao je isti izvor.

HOUSTON - Oko milijun ljudi napustilo je najveći teksaški grad Houston i okolicu bježeći pred skorim dolaskom uragana Rite, među kojima su 15.000 evakuirale vlasti, doznaje se u petak od gradske uprave. "Oko milijun stanovnika je otišlo, a 15.000 je evakuirano", kazao je u razgovoru za AFP službeni predstavnik gradske vlasti Frank Michel. "Ovo je najveća seoba nakon američkog građanskog rata u 19. stoljeću", dodao je. U petak ujutro tamošnje televizijske postaje objavljivale su snimke autocesta na kojima su se stvarale višekilometarske kolone u blizini grada Dallasa, drugog po veličini grada u Teksasu.

BATON ROUGE - Uragan Katrina koji je koncem kolovoza pogodio jug Sjedinjenih Država usmrtio je 1.075 osoba, prema najnovijim nepotpunim službenim podatcima objavljenim u petak. Samo u Louisiani 841 osoba izgubila je život u katastrofi koju je prouzročio uragan. U Mississippiju je poginulo 218 osoba, na Floridi 14, te u Alabami dvije. Uragan Katrina pogodio je jug SAD-a 29. kolovoza prouzročivši veliku materijalnu štetu duž obale Meksičkog zaljeva i puknuće nasipa u New Orleansu, gradu u kojemu je 80 posto područja više dana bilo pod vodom.

PARIZ - Francuska i Grčka poručile su u petak da žele surađivati s drugim europskim zemljama u izgradnji Europe koja govori jednim glasom i ima vjerodostojnu vojnu silu. Francuski predsjednik Jacques Chirac i grčki premijer Kostas Karamanlis, u zajedničkom priopćenju nakon sastanka u Parizu, istaknuli su da NATO ostaje i dalje temelj kolektivne europske obrane. No, naglasili su i svoju potporu snagama za brzu reakciju koje formiraju članice EU-a. Snage, koje će u roku deset dana moći pokrenuti mirovne operacije bilo gdje u svijetu, trebale bi biti oformljene do 2007. godine.

BERLIN - Formiranje tzv. velike koalicije u Njemačkoj, između demokršćana i socijaldemokrata, sve je izglednije nakon što su u petak u Berlinu propali pokušaji pregovora o koalicijskoj suradnji između Demokršćanske unije CDU/CSU i stranke Zelenih. "Unija još uvijek nije spremna na odstupanje od nekih svojih tvrdih stavova", izjavio je predsjednik Zelenih Reinhard Buetikofer nakon susreta s predsjednicom Kršćansko demokratske unije Angelom Merkel i predsjednikom Kršćansko socijalne unije Edmundom Stoiberom koji je završio bez dogovora. Nakon propalih razgovora između demokršćana i zelenih i nakon što su liberali definitivno odbacili mogućnost ulaska u koaliciju sa socijaldemokratima i zelenima, velika koalicija je ostala jedina moguća koalicijska opcija.

GAZA - Najmanje deset Palestinaca je ubijeno, među kojima dvoje djece, a 85 ih je ranjeno u eksploziji automobila koji je sudjelovao na vojnoj smotri radikalnog palestinskog pokreta Hamas na sjeveru pojasa Gaze, prema najnovijim podacima liječničkih izvora. Eksplodirao je kamion na kojem su nalazili maskirani pripadnici Hamasa i pokazivali oružje domaće izrade. Prema prvim informacijama palestinskih službi sigurnosti, pretpostavlja se da je eksploziju uzrokovalo nepažljivo rukovanje tim oružjem. Hamas, međutim, optužuje Izrael i tvrdi da je njihov zrakoplov ima nekoliko preleta tijekom smotre. Izraelci su opovrgli sve optužbe.

MOSTAR - Onemogućavanje uspostave radio-tv kanala u BiH na hrvatskom jeziku moglo bi nanijeti štetu cijeloj BiH, izjavio je u petak predsjedajući Predsjedništva BiH Ivo Miro Jović sudjelujući u radu okruglog stola u Mostaru na kojem se raspravljalo o funkcioniranju medija u multikulturnoj sredini po europskim načelima. "Europski standardi propisuju pravo utemeljenja medija na materinskom jeziku čak i nacionalnim manjinama, a to se pravo u BiH niječe Hrvatima kao konstitutivnom narodu", rekao je Jović. Predloženi zakon o javnom RTV sustavu u BiH ne predviđa uspostavu kanala na hrvatskom jeziku, nego zagovara uspostavu tri produkcijska središta: u Sarajevu, Banjoj Luci i Mostaru, bez nacionalnih radija i televizija.

SARAJEVO - Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Paddy Ashdown naredio je u petak proširenje istrage o financijskom poslovanju Srpske demokratske stranke (SDS) čiji su dužnosnici okrivljeni za ometanje procesa reforme policije u BiH. Ashdown je u četvrtak zatražio detaljnu provjeru poslovanja SDS-ova ogranka u Doboju za koji je utvrđeno da je primio najmanje 17 protuzakonitih isplata, uključujući i jednu od srpskog člana Predsjedništva BiH Borislava Paravca. Iz Ashdownova ureda (OHR) u petak je priopćeno da se sada istraga proširuje i na ogranke SDS-a na Palama i Sokocu.

SARAJEVO - Hrvatsko narodno vijeće Bosne i Hercegovine, nevladina udruga koja okuplja ugledne Hrvate iz javnog, političkog i vjerskog života, izrazilo je u petak prosvjed zbog pokušaja uspostave škola koje bi đake dijelile po nacionalnoj osnovi. U priopćenju Vijeća objavljenom u Sarajevu ističe se da nacionalistička ideologija u BiH nastavlja svoje pogubno djelovanje koje se sada očituje ne samo postojanjem dviju škola pod jednim krovom nego i pokušajima uspostave nacionalno potpuno odvojenih škola kakvi su početkom ove školske godine zabilježeni u Prozoru/Rami i Čapljini. Optužujući izravno Hrvatsku demokratsku zajednicu BiH i Stranku demokratske akcije kao promotore segregacije unutar školskog sustava u Federaciji BiH, HNV upozorava da se time stvara velika opasnost za zajedništvo u miru i slobodi u cijeloj zemlji.

LJUBLJANA - Slovenski parlament odlučivat će o prijedlogu zakona o ekološkom i epikontinentalnom pojasu u Jadranu u utorak 4. listopada, a ne sljedećeg ponedjeljka, kako je bilo najavljeno. Dogovor o tome postignut je u petak na sastanku parlamentarnog kolegija u dogovoru sa zastupničkim skupinama, javljaju slovenski mediji. Razlozi za odgodu donošenja zakona čije je donošenje predviđeno po hitnom postupku nisu poznati, kao ni to hoće li u ponedjeljak, kako se ranije najavljivalo, vanjskopolitički odbor raspravljati o međunarodnim aspektima zakona za koji je hrvatska strana ocijenila da je bez utemeljenja i pravnih učinaka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙